Србија

Да ли је споразум са Фронтексом добро промишљен потез? Ево ко највише добија доласком ЕУ страже на српске границе

– Србија ништа тиме не губи, напротив – нама одговара, знајући наше место на рути, да Фронтекс ради добро и у Бугарској, Македонији, Грчкој – изјавио је Владимир Цуцић

Комесар за избеглице Владимир Цуцић каже да је Европска агенција за граничну и обласку стражу, Фронтекс, једна од најозбиљнијих служби у Европи и да је добар и промишљени потез који је повукао МУП Србије парафирањем споразума са том агенцијом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Цуцић је за РТС рекао да ће од овог споразума далеко више добити Фронтекс, јер је искуство нашег Министарства унутрашњих послова немерљиво у свим сегментима, што, истиче, показују и резултати.

Фронтекс је овде присутан већ две, три године и мислим да ће овиме да се употпуни њихов рад, рекао је Цуцић.

Парафирање споразума са Фронтексом, комесар за избеглице у Србији оценио је као добар и промишљени потез МУП-а.

– Србија ништа тиме не губи, напротив – нама одговара, знајући наше место на рути, да Фронтекс ради добро и у Бугарској, Македонији, Грчкој. Наша кућа је на сред пута и то ће тако остати – рекао је Цуцић.

Навео је да је неколико месеци уназад број миграната који уђу у нашу земљу исти као у августу прошле године.

– Имали смо извесно смањење од маја до средине јула, сада је то и даље негде око 4.200 људи у земљи, и у центрима и ван центара. Тај број варира, али у задње време никада их није било мање од 4.300. Имате две категорије њих – оне који још чекају да легално уђу у ЕУ, чекају две године и кусур, јер је улазак у Мађарску изузетно успорен, али не желе да на нелегалан начин уду. Имате и групе које нас не додирују, проду кроз Србију, али не траже нашу асистенцију – рекао је Цуцић.

Истиче да нема границе преко које мигранти не иду.

– Сада се створила делта. Уместо некадашњег једног правца, због тврдог става неких од наших комшија, тај излаз је расут и врло маштовит – рекао је Цуцић.

Истиче да је Комесаријат за избеглице спреман за зиму и да ништа не би могло да их изненади.

Видим и да су најаве на рути такве да не очекујемо даљи пораст, рекао је Цуцић и додао да мигранти пролазе и траже слабе тачке држава које су им на рути.

Слабих тачака има и увек ће се наћи, ја сам срећан што Србија није та слаба тачка и што неће бити слаба тачка, истакао је комесар за избеглице.

Споразум који је Србија парафирала са Фронтексом значи да ће стражари Европске уније ускоро са нашим полицајцима чувати границе Србије – пре свега од илегалних миграната и кријумчара.

 

Извор: Telegraf.rs/Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ