Србија

ДАЧИЋ: Изјаве о брисању границе између Албаније и Косова су претеће, а Брисел мирно ћути!

Министар спољних послова Ивица Дачић након тога што нико из ЕУ, као ни представници међународне заједнице нису реаговали на изјаве Рамуша Хардинаја о брисању граница између Албаније и Косова, рекао је да би неко рекао да ћутање значи одобравање, као и да су поменуте изјаве претеће

– То „ћутање значи одобравање“ није далеко од истине. То толерисање сталних оваквих изјава, које су претеће, толерисање неиспуњавања Бриселског споразума, толерисање ових нових владиних иницијатива за промену закона, да се установи војска Косова, иако је међународна заједница јасно рекла да то неће подржати, затим најновији потези, а то је брисање граница између Косова и Албаније, све су то потези који изазивају дестабилизацију у региону – оценио је Дачић за Ново јутро.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како додаје, ти потези изазивају, бар код нас у Србији, негативну реакцију и руководство Србије се труди да се понаша рационално, да не реагује баш на сваку овакву изјаву.

– Да реагује, онда би сваки дан морали да дајемо стотине контра изјава, али поставља се питање смисла. Сам председник Вучић, са којим сам јутрос разговарао, је веома потресен свим тим дешавањима у смислу да смо свих ових година предузимали потезе који су водили ка миру и стабилности. Потезе који нису политички популарни, које би једна власт тешко предузимала – казао је Дачић.

Према његовим речима, када је потписан Бриселски споразум, за њега и Вучића су држали опело проглашавајући их издајницима.

– После тога смо имали читав низ критика, па чак и данас, након што је Вучић отворио унутрашњи дијалог, који подразумева да свако изнесе своје мишљење, а ми имамо мањак идеја. Тај мањак идеја се не односи само на Србију, већ и на Приштину, на Брисел и друге европске земље – изјавио је Дачић.

Он каже да је председник Србије Александар Вучић доживео нападе после изјаве везане за принцип за који се залажемо и за који мислимо да би могао да буде решење, а то је тај принцип разграничења.

– Могу и другачије да називају, али ми то сматрамо рационалним предлогом јер поштује стање на терену и неће имати никакве негативне последице по људе који тамо живе, јер сви ти људи који су ту, већ сматрају да је то то. Када ме питају да ли ја подржавам тај предлог, ја кажем како да не, када сам га већ седам, осам година износио као свој, а Вучић је први пут изашао са тим и рекао да је то предлог нашег преговарачког тима, односно наше државе – рекао је Дачић.

Како додаје, Вучић је након те изјаве дочекан на нож са различитих аспеката.

– Једни говоре да то није добро јер наводно ће се тиме створити неки сукоби, други говоре да, ето, то није добро јер тиме губимо Косово, а све у свему нико не даје никакав предлог, а Вучић је прошао кроз велике нападе код нас у Србији. Када прочитам из немачких извора шта су говорили Трамп и Меркелова, сазнајем да је Меркелова као свој аргумент Трампу узимала ставове из Србије, јер је она против промене граница, па каже да се томе противе и у Србији, каже да се противи опозиција, Српска православна црква, невладине организације и тако даље – изјавио је Дачић и додао:

– Дакле, ако Ангела Меркел не прихвата компромис, значи да се залаже за независно Косово. Толерисање овог што Албанци причају, толерисање ових потеза, све то доводи до тога да председник Вучић неће да учествује сада на Генералној скупштини УН, иако су били предвиђени бројни сусрети, учествоваће председница владе Ана Брнабић, бићу и ја, али то је одвојен програм, као министар спољних послова, такође, неће бити у септембру наставка дијалога на највишем нивоу – казао је Дачић.

Према његовим речима Вучић је нападе доживео након што је предложио мирно решење за стабилност и мир у региону, као и да изгледа да то неком не одговара.

– Ако дође до мирног решења и главну реч у томе воде Срби и Албанци, онда неки трећи представници ту нису баш неопходни, онда им се губи радно место – изјавио је Дачић.

Он је рекао да је синоћ прочитао да су у косовској скупштини изменили, ратификовали споразум иако немају право и да тако нешто није забележено у историји.

– То није забележено у историји, када је реч о ратификацији, иако они то немају право јер их не сматрамо државом, али они имају неке споразуме око ИПА фондова, па су оно што је ЕУ обележила по договору који ми имамо, са звездицом и фуснотом, они су у својој верзији, коју су усвојили у скупштини, свуда избрисали те звездице и фусноте и додали република Косово, Срби су наравно демонстративно изашли, али то је обесмишљавање и исмејавање ЕУ – оценио је Дачић.

Како додаје, баш га занима како ће на то што су урадили да реагује Европска унија.

Дачић је запитао да ли су, након ових догађаја, они који су били против разграничења, задовољни и рекао да су Албанци увек били јединствени.

– Албанци су чак давали, милом или силом, порез незванични, сваки Албанац у свету је плаћао да се наоружава ОВК – казао је Дачић.

 

Извор: Informer.rs/Pink.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ