Свет Србија

ФРАНЦУСКА ОКРЕЋЕ ПЛОЧУ: Мењају став о Косову!?

Неизвесно је да ли ће Француска дати зелено светло за укидање виза за Косово на заседању Европског савета, упркос препорукама о “белом шенгену” које су усвојили Европска комисија и Европски парламент, тврде поједини представници дипломатских кругова са Запада.

Према речима саговорника, “црвено светло” Париза Приштини било би “на линији” политике француског председника Емануела Макрона, који се залаже за “дубљу интеграцију ЕУ” пре новог проширења Уније, те у складу са чињеницом да Француска већ годинама има проблем због великог броја илегалних миграната, због чега је и пооштрила закон о миграцијама.

С друге стране, има и оних који тврде да ће неке чланице ЕУ “успети да сломе отпор Француске јер Косово већ предуго чека на визну либерализацију, а бели шенген представљао би охрабрење Приштини у наставку бриселских преговора са Београдом о решавању косовског питања”. У том контексту, подсећају да је Европска комисија је летос потврдила да је Косово испунило преостала два услова за визну либерализацију у вези са ратификацијом споразумом о демаркацији границе са Црном Гором и значајан успех у борби против криминала и корупције, чиме је задовољило све критеријуме из Мапе пута за визну либерализацију, а Европски парламент је потом прошлог месеца подржао предлог да радна група отвори преговоре са земљама чланицама ЕУ о том питању.

Известитељка Европског парламента за Косово Тања Фајон изјавила је након прошломесечног гласања у ЕП да су грађани Косова “корак ближе” путовању без виза у државе Уније, док је косовски премијер Рамуш Харадинај упутио јавну захвалност ЕП на подршци за отварање преговора о “белом шенгену”. Европски савет, који ће имати “коначну реч” о визној либерализацији, је, подсетимо, скуп председника држава или председника влада држава чланица ЕУ, министара спољних послова, као и представника Европске комисије.

Косовска опозиција се јуче вратила у скупштинске клупе, прекидајући тако бојкот парламента који је био изазван незадовољством опозиционара због одбијања владајуће коалиције да на дневни ред стави гласање о резолуцији којом би се косовском председнику Хашиму Тачију забранило да у Бриселу са српским председником преговара о корекцији граница. Парламент у Приштини јуче је разматрао нацрте закона о ратификацији споразума који ће омогућити Косову да добију средства из ИПА споразума у вредности од око 50 милиона евра.

Председник косовске скупштине, Кадри Весељи, казао је да су добре вести то што се опозиција враћа у Скупштину, пренео је Радио КиМ. “Врло брзо, верујем, у овом духу, без ванредног заседања, имаћемо пленарну седницу којом ће се спојити две ванредне седнице и имаћемо заједничку резолуцију за национални консензус и заједнички тим из парламента и владе са мандатом, а који ће да се суочи са Србијом у завршном дијалогу“, рекао је Весељи.

Харадинај: “Граница успостављена војничким чизмама”
Косовски премијер изјавио је да је чак и сам разговор о „питању граница Косова“ опасан по стабилност региона. Како је пренео Тањуг, Харадинај је за албанске медије рекао да су “границе Косова успостављене (војничким) чизмама, а не за столовима и у преговорима, ако се оне помере, многе војничке чизме са обе стране биће поново потребне“.

 

Извор: Danas.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ