Свет

КИНЕЗИ ЗАПРЕТИЛИ АМЕРИКАНЦИМА: Повуците се или ћете сносити последице

Кина је упутила Сједињеним Америчким Државама озбиљну изјаву због јуче уведених санкција због војне сарадње са Русијом, изјавио је портпатол Министарства спољних послова Кине Генг Шуанг.

„Кинеска страна изражава своју крајњу огорченост због наведених акција (нових санкција)… Поступци америчке стране су грубо нарушили основне принципе међународних односа“, рекао је он.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пекинг позива САД да исправе своје грешке и укину такозване санкције наметнуте Кини због војне сарадње са Русијом, јер ће у противном америчка страна морати да сноси последице, нагласио је портпарол.

Он је додао да америчке санкције подривају односе између кинеских и америчких оружаних снага.

На питање да ли ће Кина наставити сарадњу са Русијом без обзира на уведене санкције, он је одговорио: „Ми ћемо наставити да са руском страном спроводи консензус који су постигли лидери двеју земаља и подизати стратешку сарадњу између држава на нови ниво“.

Он је истакао да сарадња Кине са Русијом, укључујући и у области одбране, није кршење међународног права и није усмерена против трећих земаља.

У четвртак је Вашингтон увео ограничења Одељењу за обуку и снабдевање Централног војног савета Кине и њеног шефа Лија Шанфуа. Савет управља оружаним снагама земље, на чијем челу је непосредно Си Ђинпинг.

Бела кућа је објаснила да су санкције изазване куповином од руске стране Су-35 у децембру прошле године и ракетних система С-400 у јануару 2018. године. Обе трансакције обављене су након ступања на снагу антируских санкција.

Вашингтон је прецизирао да су нове мере усмерене на Москву, али не подразумевају подривање одбрамбених способности Русије и Кине.

 

Извор: rs.sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ