Србија

МИНИСТАР КУЛТУРЕ О СУКОБУ С ПРЕМИЈЕРКОМ: Нећу да поднесем оставку због Задруге, таквом садржају није место на ТВ!

Повремена различито нијансирана размишљања чланова Владе у односу на одређене теме део су уобичајеног политичког колорита и свакако нису ексклузивитет српске владе, помирљив је министар

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић поручује за Курир да и не размишља да поднесе оставку, иако је због негативног мишљења о ријалити програмима претрпео жестоке јавне критике премијерке Ане Брнабић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Изјаву председнице Владе Ане Брнабић нисам схватио као критику става Министарства културе и информисања и мог личног става да скаредним садржајима није место у медијима са националном фреквенцијом, што уосталом и стоји у Закону о електронским медијима. О оставци не размишљам, а повремена различито нијансирана размишљања чланова Владе у односу на одређене теме део су уобичајеног политичког колорита и свакако нису ексклузивитет српске владе – изјавио је Вукосављевић.

Министар културе је изазвао праву буру у јавности својим јавним повицима на ријалити садржаје на нашим телевизијама. Он је предложио да се ови програми скину с телевизија са националном фреквенцијом и да се за њихово гледање уведе посебно плаћање. Премијерка Брнабић је ускочила у расправу јасном поруком да се Влада Србије тиме неће бавити. Како је рекла, ова врста програма је ствар надлежних регулаторних тела а не Владе Србије.

– Треба да популаризујемо културне и образовне програме, али не можемо да се бавимо програмом приватних телевизија – рекла је председница Владе.

Посебно оштар према министру културе био је власник „Пинк медија групе“ Жељко Митровић, који је осмислио ријалити „Задруга 2“. Он је Вукосављевићу поручио да је „површан и глуп“, да је добио „излив опере у мозак“ и да је љубитељ
порно садржаја.

– Ако треба некога да вређате, вређајте мене. Ја уживам кад ме нападају незналице и моћници. А и да будем искрен, радо бих се са вама такмичио у познавању, рецимо, музичке и филмске уметности. Разумем да ви ноћу, а легенда каже и дању на послу, гледате неке друге плаћене и скрембловане адулт филмове за које сте мислили да се емитују код нас – одбрусио је Митровић министру.

Маца појела језик
МИНИСТРИ ЋУТЕ

Дан после жестоке полемике премијерке и Вукосављевића, међу министрима као да је завладао закон ћутања. Нико од њих јуче није желео да јавно каже шта мисли о ријалити програмима и начину на који је Ана Брнабић дисциплиновала њиховог колегу.

Ово није први судар министра и премијерке
И РАНИЈЕ ИМАЛИ СУКОБЕ

Председница Владе и министар Вукосављевић и раније су имали сукобе. Премијерка је с министром културе већ имала озбиљна размимоилажења око реконструкције Народног музеја, али и око доделе новца за снимање контроверзног филма „Терет“.

– Последњи фаул му је био филм „Терет“, за који се унапред знало да ће бити проблематичан, с обзиром на то да се бави судбином Албанаца чији су лешеви 1999. превожени хладњачама. Могло се претпоставити да ће филм дићи прашину и укаљати углед Србије и то баш у посебно осетљивом тренутку, када се воде завршни разговори за Косово – каже на извор.

Како сазнајемо, случај „Вукосављевић“ није био помињан на јучерашњој седници Владе Србије, али јесте на ранијим, а се један министар пожали да га странци питају како је могуће да Србија финансира такав филм.

– Пошто Вукосављевић није био присутан, представник Министарства културе је објаснио да је то посао Филмског центра Србије и да не може на то да утиче и на томе се завршило – испричао је наш извор из Владе.

 

Извор: Kurir.rs/Ivana Kljajić

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ