Србија

Прљава игра Албанаца: Прво СПОРАЗУМ, па оптужнице за злочин ОВК?

Новом тужиоцу потребно време?

Оптужнице за тешке злочине ОВК неће бити подигнуте још најмање годину дана или док се не заврше преговори Београда и Приштине, јер би могле да угрозе бриселски дијалог.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Свега десет дана након што је Џек Смит, нови специјализовани тужилац за злочине ОВК на КиМ, потписао свечану изјаву да ће независно, непристрасно и савесно извршити своју званичну фукнцију, јасно је само једно: да то неће чинити претерано брзо нити ефикасно. Извори блиски самозваним косовским институцијама тврде да ће већ дуго чекана правда за ОВК злочинце бити још спорија.

– Неће бити још оптужница, најмање годину дана, односно док се не заврше преговори Београда и Приштине у Бриселу – каже извор.

Познато је да је и само формирање специјалног суда за злочине ОВК изазвало немире, због чега група посланика у скупштини на Косову не одустаје од иницијативе о укидању тог суда.

Злочинац Хашим Тачи већ дуже време у јавности слови за виђеног оптуженика пред тим специјалним судом. Иначе, он га је већ означио као „историјску неправду према (лажном) Косову и ОВК“. Ипак, имајући у виду да Тачи обавља виску функцију, мало је вероватно да ће он, али и премијер лажне државе Харадинај, као и председник једнако лажне скупштине Весељи, бити изведени пред лице правде. Ипак, њихови најближи сарадници и саборци не би смели избећи такву судбину.

Имајући све то у виду, почетак рада Специјалног суда може имати несагледиве политичке последице, како на КиМ, тако и у региону. То сматра аналитичар са Косова Агон Малићи.

– Последице нису јасне, јер не зна се кога ће суд оптужити, нити када ће се то догодити. Не зна се ни када ће бити избори, нити како ће се развити ова ситуација са Србијом. Тренутно је веома рано да се о томе спекулише. Исто је могућ сценарио где оптужнице имају лош ефекат на партије које су изашле из ОВК и други сценарио према којем би се гласачи тих партија мобилисали у подршци. Све је неизвесно – наглашава Малићи.

Адвокат Небојша Влајић, који ће заступати жртве ОВК злочина пред тим специјалним судом, такође не очекује ускоро почетак суђења.

– Албанци су преговоре Приштине и Београда повезали са радом суда за злочине ОВК. За њих је суђење припадницима ОВК веома важно и због тога покушавају да завршетак преговора са Београдом у Бриселу услове неком врстом гараниције да ће бити или амнестирани или благо кажњени за злочине на Косову. Такође, и сам нови тужилац Смит најавио је да ће му бити потребно сигурно годину дана да се упозна са свим предметима – истиче Влајић.

Политички аналитичар Душан Јањић истиче да би бриселски процес и рад Специјалног суда за злочине ОВК требало да буду независни један од другог, али да су ипак у корелацији.

– Очекујем да ће због тога суд ускоро кренути са мањим предметима за злочине међу Албанцима који неће изазвати велику медијску пажњу, а да ће тек крајем 2019. године започети два велика процеса и то опет избалансирано: против ОВК злочинаца за трговину органима, али и против Ђаковичке групе високих функционера Војске Србије – каже Јањић.

 

Извор: Srbija Danas/Blic.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ