Регион

Додик И Лавров: Када овде имате војно присуство Запада, а ниједног руског војника, бесмислено је причати о РУСКОМ утицају!

Председник Републике Српске Милорад Додик одбацио је данас све спекулације о лошем утицају Русије у БиХ, наводећи да је Русија била и остала пријатељ Републике Српске.

„Када овде имате присуство војних снага земаља Запада, а немате ниједног руског војника онда је бесмислено причати о руском утицају. Одбацујем било какве тврдње о негативном руском утицају овде“ рекао је Додик на заједничкој конференцији за медије након састанка са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровим.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Одбацивши наводе да је „руски човек“, Додик је истакао да је „српски човек и да поштује и воли Русију, а да је вештачка и наметнута та прича због антируске хистерије“.

Он је подсетио и да „РС није дозволила БиХ да уведе санкције Русији“.

Лавров је нагласио и да се „апсолутно подударају наши ставови и према другим питањима на Балкану“, прецизирајуц́и да је реч о Косову, Македонији, Црној Гори.

„Апсолутно смо убеђени да питања треба да се решавају уз узајамну сагланост учесника, а недопустиве су акције спољних актера који покушавају народима на Балкану да наметну оно ‘или сте са нама, или сте са Русијом“, рекао је он.

Лавров је поновио и став по питању очувања Дејтонског споразума.

„Нисмо ми ти који покушавају да промене Дејтонски споразум и нисмо ми ти који желе да се одржи статус протектората у БИХ. Напротив, боримо се за очување основних принципа Дејтона. БИХ је призната као независна, суверена и самостална држава“ истакао је Лавров.

 

Извор: Kurir.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ