Србија

МИНИСТАР ЂОРЂЕВИЋ: Октобарска пензија биће исплаћена БЕЗ УМАЊЕЊА! Ево колико је то у парама

Висина октобарске пензије биће једнака пензији из октобра 2014. пре ступања на снагу закона о умањењу

БЕОГРАД – Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић изјавио је данас да ће октобарска пензија бити исплаћена пензионерима без умањења.

Како је рекао у Скупштини Србије, ступањем на снагу измена и допуна Закона о пензијском и инвалидском осигурању биће укинуте формуле за усклађивање пензија, односно престаје да важи закон о привременом смањењу пензија.

Он је рекао да ће висина октобарске пензије бити једнака пензији из октобра 2014. пре ступања на снагу закона о умањењу.

Министар је навео пример да ако је у октобру 2014. године неко примао пензију од 50.000 динара, сада ће добити 53.954 динара.

За кориснике пензија установљава се могућност повећања примања новчаног износа као увећања уз пензију, у зависности од економских кретања и финансијских могућности буџета Србије , уз ограничење да ова средства не могу бити већа од 0,3 одсто БДП на годишњем нивоу. У овом моменту то износи нешто мало изнад милијарде динара месечно, рекао је он.

Ђорђевић је и образлажући измене и допуне закона навео да оне предвиђају и промену начина обрачуна висине превремене старосне пензије за осигуранике којима се стаж осигурања рачуна са увећаним трајањем, такозвани бенифицирани радни стаж.

За оне који одлазе у превремену пензију то ће значити да се пенали за све осигуранике рачунају у односу на снижену старосну границу.

Како се наводи у образложењу закона, на овај начин се праведније обрачунава висина превремене старосне пензије за ове осигуранике, јер се узима у обзир, за њих снижена старосна граница, а не општа старосна граница као што је било до сада.

 

Извор: Kurir.rs/Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ