Србија

НАПРЕДЊАЦИ ПОСТАВИЛИ КОНОБАРА И САОБРАЋАЈНОГ ТЕХНИЧАРА на чело установа културе!

Локалне власти у Кули морале би под хитно да пониште конкурсе за избор директора културних установа у Црвенки и Сивцу, јер су избором „конобара и саобраћајног техничара“ на те позиције угрозили владавину права и прекршили више закона.

Тамошњи одбор ДС је оценио да је скандалозно то што је у месту Црвенка за директора Дома културе и једног од најнаграђиванијих аматерских позоришта у Војводини „Стеван Сремац“ изабрана особа која, како се наводи, од квалификација има „само вишу конобарску школу и нула радног искуства у области културе“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како се додаје, скандалозно је и што је у Сивцу за директорку Дома културе постављена премлада особа која „радног искуства нема уопште“, а завршила је саобраћајну школу.

„Ово двоје људи су притом и сами свесно прекршили Закон о култури, јер су се пријавили на конкурс иако су знали да немају довољно квалификација да се баве тим послом“.

ДС је упозорио да су у конкурсу за директоре домова културе у Црвенки и Сивцу навођени „посебни критеријуми“ у супротности са законима, а са намером локалних власти да на та места запосле „свој заслужни страначки кадар“.

„У овим конкурсима и изборима се види директна и нескривена намера локалних моћника да ухлебе своје заслужне носаче летака и учеснике у страначким активностима. Оба конкурса су на очиглед градјана који финансирају рад културних установа, била специјално прилагођена управо за двоје одабраних“, пише у саопштењу.

Додаје се да су за незаконите изборе одговорни и одборници Скупштине општине Кула и председавајући на седници на којој су директори изабрани, јер су подржали „срамни избор за који сви знају да је наређен из страначких канцеларија СНС“.

Aналитичко истраживачки центар ВОИЦЕ раније ове недеље је известио да су Скупштина општине Кула и одборници владајуће већине коју у тој општини предводи СНС, изабрали за директора Дома културе Црвенка Миодрага Грубора иако нема потребне квалификације и услове прописане Законом о култури.

Истог дана, на седници 17. јула, за директорку Дома културе Сивац постављена је Миљана Медојевић, која је завршила Средњу школу „4. јули“ у Врбасу, смер Техничар друмског саобраћаја и нема искуства у управљању сектором културе, пише ове недеље ВОИЦЕ.

Портал је истакао да је проблем у надлежности Министарства културе које је обавештено о незаконитим изборима директора, и чека се његово поступање.

 

Извор: beogradski-glas.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ