Свет

Нервоза родитеља убијеног Американца, кључни сведок неће да сведочи: „Тешко је седети са Србима због којих смо сина сахранили“

Они су изразили забринутост да ће оптужени бити пуштени на слободу након што истекне 18 месеци притвора

Суђење за убиство Бакарија Хендерсона (22) из Америке, који је претучен на смрт прошле године на Закинтосу, почело је у петак, 21. септембра у граду Парта. Родитељи преминулог туристе отпутовали су у Грчку на суђење деветорици мушкараца, већином српских држављана.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Туриста Бакари Хендерсон претучен је на смрт 7. јула 2017. у бару у месту Лаганас на популарном грчком острву. Његови родитељи Фил и Џил надају се да ће кључни сведоци ове трагедије моћи да сведоче што пре.

– Правда за мене и моју породицу била би да момци који су то урадили добију максималну казну – рекао је Фил Хендерсон

Међутим, медији преносе да један од тројице сведока инцидента, Хендерсонови пријатељи који су били са њим на острву, вероватно неће сведочити на суду.

– Разговарали смо са његовом породицом и знамо да му је било тешко – рекао је отац младића.

Џил верује да се он плаши.

– Вероватно због онога што је видео да се десило са Бакаријем, и кад зна да мора да сведочи против истих особа, мислим да се плаши – додала је она.

Друга двојица су дошла у Грчку на суђење, али ускоро ће морати да се врате у своју земљу.

Родитељи настрадалог младића рекли су да је „веома важно да суђење почне, али да су врло нервозни“. Они су изразили забринутост да ће оптужени бити пуштени на слободу након што истекне 18 месеци притвора.

Мајка преминулог младића рекла је да је „његово лице било отечено и у модрицама“.

– Толико је био отечен и у модрицама да смо морали да му ставимо наочаре за сунце када смо га сахранили – присетила се Џил.

Она је прокоментарисала и извештај суда, у којем је сведок тврдио да је „Бакари вербално провоцирао нападаче“.

– У мојој глави речи не убијају људе, тако да то није оправдање да некога убијете – додала је она.

Фил и Џил су закључили да ће бити веома тешко да седе у судници са „људима који су убили њиховог сина“.

– То ће бити веома тешко – рекао је Фил.

Двојица од девет оптужених за убиство већ су се вратили у Србију и неће учествовати у поступку, преносе медији. Остали осумњичени налазе се у притвору у Парти и тамо ће остати до краја суђења.

Бакаријеви родитељи су се у Грчкој састали са својим адвокатом Андреасом Патсисом, који их је упозорио да буду спремни на све.

Патсис им је рекао да ће одбрана вероватно покушати да представи њиховог сина као агресивног и као особу која је започела инцидент.

– Забринути смо како ће се све одвијати, али верујемо у грчко правосуђе. Не можете да вратите време, али за нас је веома важно да правда буде постигнута – рекли су Џил и Фил за Екатхимерини.цом.

Од деветорице оптужених, шесторица могу да буду осуђени на доживотну казну затвора.

Постоји снимак сигурносних камера на ком се види бруталан инцидент, а родитељи жртве и њихов адвокат верују да имају јак случај.

 

Извор: Telegraf.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ