Србија

Вучић с Путином СПРЕЧАВА ОТИМАЧИНУ Косова! Хитан састанак двојице председника РЕШАВА СВЕ!

„За Србију је кључна подршка Русије и то ће се још једном потврдити!“

Председник Србије Александар Вучић за две недеље иде у Москву како би се хитно састао са руским шефом државе Владимиром Путином, а главна тема о којој ће разговарати тиче се будућности Косова и покушаја дела међународне заједнице, пре свих Немачке, да стопира разграничење као трајно решење за јужну покрајину.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Српски председник ће отворено говорити о тренутној ситуацији, о препрекама и притисцима с којима се суочава Београд. Очекује се да ће посебна пажња бити посвећена ставу Немачке, која је сада главни кочничар договора о разграничењу – наводи извор „Српског телеграфа“.

Према речима саговорника, руски председник спреман је да помогне да се те препреке реше.

– Путин је више пута поновио да подржава Србију и да можемо да рачунамо на пуну подршку Москве када је у питању решавање косовског чвора. Сигурно је да ће председник Русије учинити оно што је до њега, разговара и са Ангелом Меркел, како би нам помогао да решимо ово питање – наводи извор Српског телеграфа и подсећа да нема руског званичника који није рекао да по питању Косова Русија стопостотно стоји уз Београд.

Председник Србије потврдио је да ускоро иде у Москву, а на Твитер профилу навео да очекује да ће оба народа имати користи од разговора у Москви.

– Радујем се новом сусрету са председником Путином, уверен сам да ће наши разговори донети велику корист српском и руском народу – написао је Вучић на Твитер профилу.

Претходно је руски амбасадор Александар Чепурин потврдио да су припреме за сурет двојице председника у току.

– Током кратког разговора са А. Вучићем причали смо о модалитетима предстојеће посете председника Србије Москви. Посета ће се одржати почетком октобра. На састанку са председником В. Путином очекује се разматрање кључних билатералних и регионалних питања. Расположење је позитивно – навео је Чепурин.

Српски шеф дипломатије Ивица Дачић истиче да је овај сусрет од изузетне важности.

– Веома је важан састанак Вучића и Путина. За Србију је кључна подршка Русије и то ће се још једном потврдити – поручио је Дачић.

Избегавање замке
Према речима аналитичара Дејана Вука Станковића, у фокусу Путиновог и Вучићевог разговора биће чињеница да је Бриселски посразум у озбиљној кризи.

– Русија је гарант да Косово неће у УН, а самим тим и гарант да преговарачки процес неће бити пука верификација воље западних земаља – истакао је Станковић.

Бивши шеф дипломатије СР Јуославије Владислав Јовановић сматра да је ово прилика за нас да се измакнемо из замке коју нам је Запад припремио.

– То је прилиак да се помало прегрупишемо као држава и заузмкемо одлучнији и принципијелнији став који неће шкодити нашим циљевима. Само треба да будемо принципијелни – објашњава он.

 

Извор: Srbija Danas/Srpski Telegraf

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ