Здравље

ОБАТИТЕ ПАЖЊУ! Ови симптоми указају на рак, проверите да вам је здравље угрожено!

Фото: Pixabay.com

Што пре видите да постоји проблем пре ћете преузети неопходне кораке за лечење, не заборавите да су први кораци увек најважнији

Рано откривање рака може спасити нечији живот, због тога је јако важно да се он на време открије и лоцира. Назнаке канцера се често могу видети и пре лекарске дијагнозе, само треба обратити пажњу. Не ослањајте се само на рутинске тестове, исто толико је важно да слушате своје тело и да приметите све што у или на њему постане другачије, различито, чудно или необјашњиво.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Без обзира да ли сте мушкарац или жена, важно је да посматрате све необичне промене на телесном и енергетском нивоу, како бисте рано открили било какве знаке карцинома. Што пре видите да постоји проблем, пре ћете преузети неопходне кораке за лечење. Не заборавите да су први кораци увек најважнији.

Ови симптоми се везују за различите болести, али ако се учестало враћају, постоји могућност да је у питању рак:

Отежано дисање или недостатак ваздуха

Један од првих знакова рака на плућима је немогућност хватања ваздуха, а то потврђују сви људи који су оболели од ове опаке болести.

Хроничан кашаљ или бол у прсима

Неколико различитих врста рака, укључујући леукемију и рак плућа, изазивају друге болести као што су кашаљ или бронхитис. Неке особе које су оболеле од рака плућа су рекле да су у почетку осећале бол у грудима, који се протезао горе према раменима или доле низ руке.

Честе грознице или инфекције

Честе грознице или инфекције могу бити знакови леукемије, односно рака крвних ћелија који почиње у коштаној сржи. Леукемија изазива абнормалну производњу белих крвних ћелија што поткопава способност тела да се бори против инфекција.

Тешкоће с гутањем

Проблеми са гутањем су најчешће повезани са раком једњака или раком грла. Понекад могу бити један од првих знакова рака плућа.

Натечени лимфни чворови или квржице на врату, испод пазуха или у препонама

Повећани лимфни чворови упућују на промене у лимфном систему, што може бити знак да се у телу појавио рак.

Претерано појављивање модрица или крварење које не престаје

Ови симптоми обично наговештавају да се нешто ненормално догађа са тромбоцитима и црвеним крвним ћелијама, што може бити знак леукемије. Током времена, ћелије леукемије истисну црвене крвне ћелије и тромбоците, па тако нарушавају способност крви да преноси кисеоник по телу.

Слабост и умор

Појава сталног умора и слабости је симптом многих врсти рака, па то треба гледати у комбинацији са другим симптомима. Ако се стално осећате исцрпљено, без логичног објашњења и без обзира што доста спавате, свакако посетите лекара.

Надутост или гојење у подручју трбуха

Жене са дијагнозом рака јајника су већином рекле да су патиле од необјашњиве надутости која је долазила прилично нагло и трајала дуго. Потом би нестала и опет се појавила.

Осећај ситости и губитак апетита

И ово може бити један од симптома рака јајника. Жене које су га имале су рекле како нису могле да једу чак ни када су дужи период биле без хране.

Болови у карлици и у трбуху

Бол и грчеви у карлици и абдомену се могу повезати са надутошћу која често сигналише да се ради о раку јајника. Леукемија уме да изазове бол у трбуху због проширене слезине.

Ректално крварење или крв у столици

То је уобичајен симптом рака дебелог црева. Ако видите крв током обављања велике нужде, што пре посетите лекара.

Необјашњиво мршављење

Губитак тежине је рани знак рака дебелог црева и других врсти рака пробавног система. То може значити и да се рак већ проширио на јетру што утиче на апетит и неспособност тела да се правилно решава токсина.

Грчеви у желуцу или чести болови у трбуху

Могу указивати на рак дебелог црева.

Црвене, болне и натечене груди

Ови симптоми могу указивати ​​на упални рак дојке. Обратите се лекару и проверите да ли имате било какве необјашњиве промене на дојкама!

Промена изгледа брадавица

Једну од најчешћих промена коју жене примете пре саме дијагнозе рака дојке су промене изгледа брадавице. Брадавице могу да постану спљоштене, увучене или окренуте на једну страну.

Необично тешке и болне менструације или крварење између циклуса

Многе жене су патиле од тога пре него им је дијагностификован рак ендометријума или рак материце.

Отицање лица или црвенило

Неке особе са дијагнозом рака плућа су приметиле да им је лице натечено или необично црвено. Мале туморске ћелије обично блокирају крвне вене у прсима и тако ометају крв да слободно циркулише главом и лицем.

Промене на кожи које не нестају

Може се радити о различитим врстама рака коже – меланому, карциному базалних ћелија и карциному плочастих ћелија. Периодично проверавајте изглед коже по целом телу.

Промене на ноктима

Необјашњиве промене на ноктима могу бити знак неколико типова рака. Смеђе или црне пруге, или тачкица испод нокта указују ​​на рак коже. Појава проширеног нокта који се савија према унутра је понекад знак да се појавио рак плућа, док бледи или бели нокти могу указивати на рак јетре.

Бол у леђима или нижој десној страни леђа

Многе особе су рекле да је ово био први знак рака јетре код њих. Рак дојке се често дијаностикује преко болних леђа, а то се понекад догађа јер рак ствара притисак или се већ проширио на карлицу или ребра.

Наравно, идеално би било да пратите начин живота који може помоћи у борби против карцинома, чак и пре него што примете било какве симптоме. Превенција је најбољи начин да се заштитите када се ради о већини хроничних болести. Није неуобичајено да се након десет или више година изложености агенсу који изазива канцер он стварно и појави (дуван, хемикалије, зрачење, мобилни телефони, лоша исхрана итд.).

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Telegraf.rs/Informer.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ