Русија

ОЖИВЕЛА ПУТИНОВА ПОДМОРНИЦА УБИЦА: Невидљива подморница „кронштат-677“, потврдила руску доминацију на мору!

Руска војска пустила је у рад нову невидљиву и нечујну подморницу „кронштат-677“ која улива страх у кости непријатељима. Не може да је лоцира ниједан радар, због чега је зову „морски дух“

Руски председник Владимир Путин пустио је у рад у четвртак у Санкт Петербургу нову невидљиву смртоносну стелт подморницу „кронштат-677“ која улива страх у кости непријатељима. Пловило, које не може да лоцира ниједан радар, потпуно је нечујно, због чега је јединствено на планети.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Погађа све мете
Подморница, која носи име по руском граду Кронштату који се налази близу Балтика, поринута је на бродоградилишту Адмиралти. Генерални директор тог бродоградилишта Александер Бузаков навео је да је у питању велики дан за руску војску.

– „Кронштат-677“ једина је нечујна и невидљива подморница на свету, па је неки зову и „морски дух“. Она је направљена од специјалног материјала који не може да детектује ниједан радар. Има изузетно нечујан хибридни дизел-електрични мотор, због чега ниједан непријатељ не може да је примети – рекао је Бузаков.

Он је додао да су на моћном пловилу ускладиштене десетине крстарећих ракета „оникс“ које могу да се испаљују у налетима, због чега стопроцентно погађају мете.

– Поред крстарећих ракета, на подморници постоје и 24 торпеда од 533 милиметра, као и морске мине. Пловило је дугачко 66,8 метара, широко 7,1 метар и под водом може да проведе 45 дана, и то на максималној дубини од 300 метара – навео је Бузаков.

Боља од „црне рупе“
Виктор Чирков, главни саветник председника Уједињене бродоградитељске корпорације ЈСЦ, истакао је да је нова подморница знатно модернизовала морнарицу у складу са циљевима које је поставио Владимир Путин.

– Руска морнарица је једна од најбољих на свету. Са „кронштатом-677“ постали смо још моћнији. То пловило има задатак да брани поморске базе, води извођачке мисије, проналази непријатељске бродове и друге подморнице. То је унапређена верзија ранијег модела 877, која је звана „црна рупа“, јер је била скоро невидљива – навео је Чирков, који је раније био командант Балтичке флоте.

Иако је нова подморница понос руске морнарице, њена изградња праћена је бројним проблемима. Пројекат је почео да се ради још 2005. године, а произведена је тек 2018. Успут је изградња неколико пута заустављана због проблема са финансирањем.

Карактеристике подморнице „Кронштат-677“

– Дужина: 66,8 метара
– Ширина: 7,1 метар
– Време које може да проведе под водом: 45 дана
– Максимална посада: 35 особа
– Максимална брзина под водом: 21 чвор (око 40 километара на сат)
– Максимална дубина: 300 метара
– Мотор: Два дизел мотора и електрични мотор
– Оружје: 24 торпеда калибра 533 мм, као и десетине крстарећих ракета „оникс“

 

Извор: Informer.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ