Србија

Савез за Србију: СНС је полицији наредила да нас претвори у криминалце

На позив Конгреса локалних и регионалних власти Савета Европе, градоначелник Шапца Небојша Зеленовић ће у Стразбуру 6. новембра известити о злоупотребама републичке власти и урушавању грађанских политичких права и слобода у опозиционим локалним самоуправама у Србији.

То је наставак дебате која је 28. јуна одржана у Цариграду, где се говорило о притисцима на Параћин, Чајетину и Шабац, а томе се придружило и 407 одборника из опозиционих локалних самоуправа.

* Ма колико се напињала напредњачка власт да се прикаже као проевропска, на делу су бројне злоупотребе, отворене претње и уцене. Пример је и Шабац, где су последњих пет недеља полиција и инспекције и то под управом из Новог Сада просто окупирали град, кидишу на Градску управу, привреднике и грађане, не би ли нешто осуђујуће пронашли. Шта ћете рећи у Стразбуру?

– Да се разумемо, свако треба да ради свој посао, али је очигледно да ово није ствар редовног поступања него политички пројекат. У последњих пет недеља новосадска полиција блокира рад Градске управе са јасним политичким задатком да моје сараднике и мене претворе у криминалце. Замислите да су појединцима претили на фашисоидан начин: „Признај, или идеш у затвор!“ Ово не раде шабачка полиција и тужилаштво, него новосадска, која је под директном контролом једног од 20 политичких комесара СНС-а, за кога кажу да је изнад закона, неког Маловића, име му не знам. Постала је пракса да маргинални, фантомски портали најављују шта ће полиција да ради, ко ће бити ухапшен, да ће буџет града пропасти, да пласирају бројне лажне и узнемирујуће вести. Образовали смо службу која ће забележити сваку злоупотребу власти у Србији и обавестити све међународне институције. Несхватљиво је да се после избора мења изборна воља грађана.

Међутим, у току самих избора, а они су овде стални, грађани су изложени разним претњама, уценама, губитком посла, али и напредњачким екипама које крстаре на терену у затамњеним џиповима. Грађани гласају под притиском, фотографишу свој гласачки листић, обавезани су „капиларним гласовима“, укључене су све коруптивне методе. Још погубније је да се после избора мења воља грађана, да се разним претњама као и поткупљивањима прекраја и добија напредњачка већина. Ми у Шапцу имамо стабилну већину, али било је покушаја да се поједини одборници поткупе. То не да им не полази за руком већ обрнуто, њих напуштају. До сада је одборнички клуб СНС-а напустило шест одборника. О томе ћемо да сведочимо у Стразбуру, кроз шта све пролазимо и шта нам се дешава.

* Чак и на седницама Градске скупштине изложени сте увредама и клеветама, шта је права слика Шапца?

– Одборници СНС-а засипају нас увредама да смо лопови, да је град банкротирао, да не можемо ништа без републичке власти. Истина је да град никоме ништа не дугује, овде је валута нула дана, за последње три године запослено је око четири хиљаде радника, а на списку незапослених је мање од 8.500 лица. „Фајненшал тајмс“ је Шабац уврстио у десет топ дестинација у свету, чак су и НАЛЕД и Министарство локалне самоуправе од пет награда две доделили Шапцу. Емитовали смо једини у Србији муниципалне обвезнице и изградили најјефтинији затворени базен у Србији за три милиона евра, који иначе кошта пет милиона. Али, зато нам је држава остала дужна милион евра, и због тога смо је тужили.

* Ви лично били сте изложени линчу напредњака да сте ненаменски трошили градски буџет. Посланици и одборници тражили су Ваше хапшење и кажњавање, и шта је одлучено на суду?

– Државна ревизорска институција, упркос правој напредњачкој помами, констатовала је да градски буџет није оштећен ни за један динар. Основни суд у Шапцу је донео првостепену ослобађајућу пресуду, али је судиница Биљана Мраовић, која је одбацила ове оптужбе, доживела праву харангу. Линч који је био намењен мени преусмерен је на њу. Како се из незваничних извора чуло, председник Општинског суда у спрези са локалним напредњацима тражио је осуђујућу пресуду, а судиница се жалила Високом свету правосуђа на непримерене притиске. Евидентно је да судство није независно, а да су владавина права и грађанске слободе оно на чему инсистира Европа. Мислим да ће европски посланици имати јаснију слику о кршењу права у Србији, јер европски државници знају оно што им Вучић сервира. Овде у Србији не само да имамо диктатуру него и облике фашизма, овде се гуше основне слободе мисли, говора, медија, по оном Гебелсовом методу да сто пута поновљена лаж постаје истина.

* Колико се у Шапцу примењују европске вредности и каква је сарадња са Европском унијом?

– Шабац је једна од ретких локалних самоуправа где су углавном решени најважнији еколошки проблеми. Комунални отпад се прикупља са читавог подручја, како града тако и села, отворили смо санитарну депонију и изградили постројење за пречишћавање отпадних вода. Вероватно смо једини град у Србији где нема чекања на вртић, а све основне школе у селу и у граду су пристојно уређене и опремљене. За културу се издваја седам одсто из градског буџета, јер са културом чувамо наш идентитет. Посебно смо поносни што смо све грађане укључили да на референдуму одлучују о пројектима који се финансирају из пореза на имовину. То је практична децентрализација и најбољи начин да грађани буду део локалне самоуправе, да сами одлучују о свом новцу и свом животу.

 

Извор: Danas.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ