Србија

Светски лидери се ОТИМАЈУ О СРБИЈУ: Наша земља има статус најпожељнијег партнера на Балкану

Успешна међународна политика Александра Вучића

Добар геостратешки положај и мудро вођена спољна политика, односно политичка и војна неутралност, направили су од Србије земљу о коју се отимају светске силе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

То показују, између осталог, и бројни сусрети српског државног врха са светским лидерима, што говори да је за њих Србија најважнија држава на Балкану.

Председник Србије Александар Вучић се тако средином септембра састао са потпредседником Индије Венкајом Наидуом, а само неколико дана касније отпутовао је у Кину, где је имао састанке са тамошњим председником Си Ђинпингом и премијером Ли Кећангом. Српска делегација је у Кини потписала велики број уговора, укључујући и оне који се односе на улагања у нашу земљу.

Већ почетком октобра, Вучић ће отпутовати у Москву где ће се састати 2. октобра са председником Русије Владимиром Путином, а планирано је да до краја године Србију посети председник Француске Емануел Макрон. Такође премијерка Ана Брнабић ће сутра у Њујорку присуствовати пријему који организује амерички председник Доналд Трамп.

Према речима аналитичара, за добар положај Србије на међународној сцени најзаслужнији су геостратешки положај, који смо сада почели да капитализујемо, али и несврставање на било чију страну. Ту је, додају и решавање питања Косова, које пре свега зависи од Србије и зато је интересовање за нашу земљу велико.

Дипломата Зоран Миливојевић каже да су садашњој доброј позицији Србије допринеле три ствари.

– Наш међународни положај је побољшан. Ту су стратешки односи које имамо са Русијом и Кином, као и другим земљама али, пре свега, независна спољнополитичка оријентација, као и војна неутралност. Затим, решавање косовског чвора – то је интересовање и великих сила и то питање се сада помера са мртве тачке. Али решавање питања Косова зависи пре свега од нас и зато је интересовање за Србију велико – каже Миливојевић.

– Трећи разлог је тај што су се међународне околности промениле, није више све у рукама једне силе. Пошто су интереси великих сила супротстављени управо на овом простору, опет смо ми субјекат. Србија има такву позицију да од ње зависи све што се тиче региона – и безбедност и сарадња, ако хоћете, и политички и и економски контекст. Србију њено место препоручује да буде централна фигура настојања великих сила да овде дефинишу свој утицај и то је, фигуративно речено, отимање о Србију – подвлачи Миливојевић.

 

Извор: Srbija Danas/Kurir.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ