Свет

НАСА ОТКРИЛА ДВЕ НОВЕ УДАЉЕНЕ ПЛАНЕТЕ: Сателит ТЕСС пронашао “супер Земљу” и врелу Земљу”!

Орбитални телескоп НАСА, који тражи нове светове изван Сунчевог система, открио је две удаљене планете, пет месеци након лансирања, саопштили су званичници.

Сателит ТЕСС открио је “супер Земљу” и “врелу Земљу”, планете у соларним системима који су најмање 49 светлосних година удаљени од нас, што је прво откриће сателита након лансирања из Флориде у априлу.

Научница Сара Сигер наводи да су ове планете претопле да би на њима било живота, али додаје да се од телескопа ТЕСС очекује још открића.

– Мораћемо да сачекамо да видимо шта ће још ТЕСС открити. Знамо да постоје планете, разбацане на небу, које само чекају да буду пронађене – рекла је она Ројтерсу.

Мисија сателита ТЕСС трајаће две године, кошта 337 милиона долара, а циљ је да прошири знања астронома о такозваним егзопланетама, које круже око удаљених звезда.

ТЕСС наставља посао свог претходника, свемирског телескопа Кеплер, који је открио око 3.700 егзопланета током претходних 20 година, пре него што је остао без горива.

НАСА очекује да ће наићи на хиљаде до сада непознатих светова, можда и стотине планета величине земље или дупло већих од наше планете.

Сателит је идентификовао и најмање 73 звезде око којих можда круже и егзопланете.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Tanjug/informer.rs