Регион Србија

Не подносе нас: Чак две трећине Албанаца има најнегативније мишљење према Србима, а ево ко нама највише смета

То су само неки од резултата истраживања, обављеног у августу на узорку од 1.000 испитаника у Србији, без Косова и Метохије, и 1.000 у Албанији

Чак две трећине Албанаца најнегативније мишљење има према Србима, у односу на све народе у окружењу, док о Албанцима најнегативније мишљење има трећина грађана Србије, показало је најновије истраживање агенције Фактор плус.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Најнегативније мишљење, када је реч о народима у окружењу, Албанци убедљиво имају према Србима, чак 68 одсто, док Срби то осећање имају пре свега према Хрватима, 45 одсто.

Док на листи српских испитаника Албанци заузимају друго место са 33 процента негативних мишљења, Албанци после Срба најнегативније мишљење имају према Црногорцима – 13 одсто.

Када је реч о позитивним мишљењима, грађани Србије највише воле Грке 43 одсто, а Албанци Италијане – са само једним процентом више.

Код грађана Србије следе Црногорци и Македонци, за које се определило 20, односно 18 одсто, а код Албанаца Грци са 22 процента, па онда Црногорци са 16 одсто позитивних одговора.

То су само неки од резултата истраживања, обављеног у августу на узорку од 1.000 испитаника у Србији, без Косова и Метохије, и 1.000 у Албанији.

Реч је, иначе, о првом таквом, компаративном испитивању јавног мњења у две земље на тему „Однос српског и албанског народа, перспектива тог односа, тачке спорења, могућности и поља сарадње“.

Комплетни резултати истраживања, обављеног за потребе Новинске агенције Тањуг, биће представљени јавности у среду, 26. септембра, на прес конференцији у хотелу Метропол у Београду, а резултате ће коментарисати политички аналитичар, заменик директора Института за међународне студије из Тиране, Бен Андони, и професор Факултета политичких наука у Београду и заменик председника Центра за спољну политику Драган Ðукановић.

Истраживање је део ширег пројекта на тему „Срби и Албанци – којим путем даље“, који Тањуг реализује у сарадњи са албанском националном агенцијом АТА и уз подршку Амбасаде Краљевине Норвешке у Београду.

 

Извор: Telegraf.rs/Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ