Србија

СРБЕ ЗАМЕЊУЈУ СА АЗИЈАТИМА: Нови талас миграната – народ у очају!

Како пише новосадски “Дневник” упис деце миграната у шидске основне школе, који је почео да се примењује од прошле године, ове јесени није потпун јер се из дана у дан повећава број миграната у оба прихватна центра: “Принциповац” и Мотел “Адашевци”.

– Прихватни центар “Адашевци” има 520 миграната, 271 их је у прихватном центру “Принциповац”. Шетајући градом видимо велике групе новопридошлих миграната. Они треба да се региструју код нас под хитно – казује за „Дневник“ координатор за лекарске услуге миграната и директор Дома здравља Шид др Крсте Куреш.

Очајни грађани у очају говоре да, ако државни органи под хитно не преузму мере на евидентирању и контроли новопридошлих миграната, ситуација лако може да се измакне из руку. Овај градић на самој граници са Хрватском веће десетак година масовно напуштају становници и, по незваничним изјавама житеља, од некадашњих 14 хиљада становника сада нема више од осам до девет хиљада.

– Да ли неко упражњени простор намерава да попуни мигрантима? – питају се наши саговорници.

Њихове страхове нарочито допуњује и чињеница да се и села у шидској општини убрзано празне, па је, примера ради, Ердевик од некадашњих 4 хиљаде становника спао на свега 1800.

Када је реч о регистрованим мигрантима, по речима др Крсте Куреша, највише их је из Ирана. У Мотелу “Адашевци” 314 их је из Ирана, из Ирака 30, Палестине 50, те по један мигрант из Конга и Камеруна, док у прихватном центру “Принциповац” се смештено 89 Авганистанаца, 97 Иранаца, осам Ирачана, 17 миграната је из Бангладеша, пет из Сирије, 11 из Сомалије, три из Марока и један мигрант из Турске.

– Здравствене услуге мигрантима у оба прихватна центра пружају лекари хуманитарних организација који су постављени од стране Министарства здравља, док лекари Дома здравља Шид дежурају од 17 увече до 8 сати ујутру, или уместо дежурства раде суботом и недељом – истиче др Куреш.

Ту где су мигранти, присутни су и активисти Црвеног крста. Тако су у оба прихватна центра у Шиду представници локалног огранка Црвеног крста реализовали пројекат “Оснаживање жена миграната”.

– Пројекат обухвата курс енглеског језика и креативне радионице, здравствено-просветне, социјално-културне, обуку жена за занате по избору: курс маникира и курс шминкања – каже секретар Црвеног крста Шид Душица Полетан.

Креативне радионице обухватају шивење и израду украсних новчаника са различитим материјалима.

– Наша циљна група су жене и девојке старије од шеснаест и по година а циљ овог пројекта јесте оснаживање, обучавање и подршка женама смештеним у оба прихватна центра за мигранте и избеглице, за изазове које доноси интеграција у свакодневном животу у непознатим и културолошким различитим срединама – закључила је Душица Полетан.

Она је додала и да, након положеног теста енглеског језика, жене мигранти добијају сертификате.

фабрике су углавном погашене, од страних инвестиција раде једино оне са прљавом технологијом, па житељи не виде више своју будућност у овој средини.

Становништво словачког порекла масовно напушта своје домове и долази трбухом за крухом у земље Европске уније, док их остали, по пријатељским или родбинским везама, убрзано следе. Општинске руководиоце, у међусобној борби за фотеље, као да све то претерано не интересује.

Посматрајући све ово, тешко је не запитати се: “Да ли је Шид изабран да буде експеримент у коме ће се у пракси видети процес како се аутохтоно становништво замењује мигрантима новопридошлим из дубине Азије?”

 

Извор: mitrovica.info

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ