Србија

СТЕФАНОВИЋ О МИГРАНТСКОЈ КРИЗИ И ФРОНТЕКСУ: Србија неће бити сабирни центар за мигранте

Фронтекс долази тек када се потпише споразум и ако га парламент усвоји. То је само додатна могућност, нема бојазни да ће нас неко окупирати, поручује министар Небојша Стефановић.

ЕУ је жестоко подељена о питању прихватања миграната, те постоји бојазан да би они могли да остану „заглављени“ на тлу Европе, укључујући и Србију, док земље чланице не нађу компромисно решење.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Док неке земље Уније упорно одбијају прилив миграната (Мађарска), а друге, предвођене Француском, позивају на солидарност, Европска комисија, с друге стране, предлаже огромно јачање Фронтекса (Европске обалне и граничне страже). То би, према најцрњем сценарију, могло да доведе до стварања практично сабирних центара у земљама које имају либералну политику према мигрантима.

Према неким проценама, између чак шест и десет милиона потенцијалних миграната налази се у окружењу Уније. Када се томе дода да је Србија недавно парафирала споразум са Фронтексом, питање се намеће само – да ли ће управо Србија бити тај простор из најцрњег сценарија?

Небојша Стефановић, министар унутрашњих послова, у разговору за Курир каже да је Фронтекс ту да помогне и да Србија неће бити сабирни центар за мигранте.

– Споразум с Фронтексом не предвиђа оснивање сабирних центара, нити се Фронтекс тиме бави. Фронтекс се, пре свега, бави заштитом граница, и то чланица ЕУ. Фронтекс може да дође тек када се потпише споразум, пошто је тренутно само парафиран, и ако га парламент усвоји. Тада, ако их Србија позове, они ће обављати посао искључиво у сарадњи с нашим полицајцима. То нам само даје могућност и нема никакве бојазни да ће неко доћи да нас окупира, како то неки представљају – каже министар полиције и додаје:

– Када је у Србију 2015. улазило и 15.000 миграната дневно, ми смо тада тражили помоћ земаља ЕУ и у складу с билатералним споразумима дошли су нам полицајци из Мађарске, Аустрије, Чешке, Француске, Словеније, Словачке… Они су нам помагали да се контролише и заустави мигрантски ток. Користили су савремене термовизијске уређаје и помагали нам да се број миграната смањи и да спречимо да унесу нешто што би могло да нашкоди нашим грађанима. Наравно да су највећи терет поднели наша полиција и други државни органи. Овај споразум ће помоћи да Фронтекс, ако поново дође до значајније кризе у миграцијама, помогне у спречавању незаконитих улазака миграната у Србију.

На питање да ли ће Фронтекс бити и на југоисточним границама Србије, Стефановић каже:

– Апсолутно. Уколико их позовемо биће, пре свега на граници с Бугарском и Македонијом. Полицајци који су већ долазили били су распоређивани на тим границама, а не на нашу границу с Мађарском.

 

Извор: Kurir.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ