Србија

ВУЛИН: Не може члан Владе да буде са Ђиласом на истој страни!

Министар одбране Александар Вулин, изјавио је гостујући на телевизији Пинк да је Србија слободна земља у којој се ни један програм не може и не сме забранити, нити је дозвољено уређивати медије

– Морам да вас подсетим и то јесте нешто што један члан владе не би смео себи да допусти, а то је да са Ђиласом, који је увео ријалити, напада телевизију Пинк или било коју другу телевизију. Морао је прво да се огради од тих који га подржавају, ако је то већ његов став. Не може члан владе да буде са Ђиласом на истој страни. Не смемо да упаднемо у замку: Жељко Митровић није ништа приватизовао у овој земљи, већ је све сам правио. Ако му ријалити формат успе – успео је, ако не – кога то брига! Он је дао своје паре, дао је себе, сам ризикује, изашао је на тржиште и бори се да запосли све ове људе. За разлику од њега, Ђилас је узео Пионирски град, државно земљиште је, дакле, отео од деце Београда и направио простор за ријалити. Жељко Митровић то не ради. Зато министар Вукосављевић не сме да изједначава Митровића и Ђиласа, а исто тако не сме у име владе да прети или забрањује било коме било шта – каже министар Вулин.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Понавља да је Србија слободна земља, да сваки грађанин има даљински управљач, те да свако одлучује о ономе што ради.

– За мене су много опасније пљачкашке приватизације које су спровођене у овој земљи, опаснија ми је била политика изручивања Србије свакоме, него овај или онај програм. Гледајте, Срби, шта хоћете, одрасли сте људи и не треба да се понашамо као да нам народ чине недозрели, па да политичари морају да га просветљују – истиче министар.

Подвлачи да министар Вукосављевић напада телевизију јер има другачији поглед на комерцијални програм од њега.

– Нико не плаћа претплату за телевизију Пинк, не морате да је гледате, ништа јој нисте дужни. Ако је успела да нађе пут до гледалаца – одлично, ако није – то је само њен ризик. Ако не можете да јој помогнете да запосли још више људи, немојте ни да јој одмажете – каже Вулин.

Председник Србије Александар Вучић имао је изванредну посету Кини, слободно могу рећи историјску, оценио је министар одбране. Да земља наше величине и бројности има такво развијене односе са једном од највећих светских сила, то је нешто што нико не би могао да очекује, каже министар.

– Лични односи између Вучића и Шија су такви да је Србија добила на далеко већем значају него што је објективно наше место на политичкој мапи света – каже Вулин за Пинк.

Истиче да је важно ко води државу и управо у томе лежи одговор зашто је Србија позвана од стране Шија.

Додаје да су међународни односи важни, важно је када се нечији ставови и ауторитет уважавају – тада настају државници и добри односи, каже министар.

Говорећи о набавци беспилотних летелица Јилонг 2, министар каже да се интензивно разговара о набавци разних система који су неопходни нашој војсци, која је од 1999. до 2012. плански уништавана. Војска је, каже, заостајала за светом.

– У дану је отпуштено 400 инжењера са војнотехничког институте. Овакав губитак је тешко надокнадив, а ми данас покушавамо да надокнадимо овај заостатак. Повећали смо плате инжењерима, довели смо 40 нових инжењера, улажемо у људе, технику и војска се враћа на место. Ничега не би било да Вучић 2012. није постао министар одбране и да се није наставила његова политика – каже Вулин.

Када је реч о изјавама појединаца да Србија наоружава Републику Српску, министар подсећа да је пре месец дана Бакир Изетбековић изјавио да Босна и Херцеговина више није ненаоружана и у следећем рату се неће борити без оружја.

– Какав црни рат? Хоћемо да радимо, живимо, напредујемо! А они који говоре о рату, очигледно о њему и мисле. Србија се оптужује да наоружава некога, а човек из БиХ каже “ми имамо”, не имаћемо или ако буде, и то нико не коментарише. Јачање Србије ће увек изазивати реакције оних који сматрају да је свака Србија превелика и јачање ће изазвати негативне реакције оних који сматрају да Србију треба зауставити, смањити, понизити и да је треба поново довести до тога да се извињава, као што је то радио бивши председник Србије – каже Вулин и додаје да такве Србије више нема, Србија ће јачати и бити мирољубива.

МиГ-ови, каже, стижу по плану и биће објављено када ће бити организована велика војна вежба. Додаје да је добро познато које оружје Србија набавља и то није ништа тајно.

– Не кријемо своје везе са нашим пријатељима. Немамо проблем што смо у добром односу са Русијом, Кином, Белорусијом… А Хрватска је са њима направила историјску грешку, а то је њихова ствар. Пропустили су читав низ пословних контаката, али је то њихова ствар. Ми негујемо односе са пријатељима, радимо јавно и поносни смо на то – каже Вулин.

Војна вежба, каже, биће велика и показаће тренутно стање, обученост јединица, шта Војска може и чиме може да уради.

Када је реч о претњама Албанаца да ће доћи чак до Ниша и ћутању Европе, Вулин каже да је то још један доказ и разлог зашто Србија не може и неће прихватити формирање војске Косова.

– Оружану силу бисте дали некоме ко сад нема војску, а већ прете да ће заратити и стићи до Ниша. Шта би тек било да имају војску? Замислите да се да војска људима који траже рат. То су неосуђени терористи и ратни злочинци и увек покушавају да понове злочин за који нису осуђени. Знају да, ако на овом простору дође до мира, они могу само да се надају да ће изаћи пред суд за ратне злочине, а докле год праве нереде и нервозу, докле год прете, они су на слободи – каже Вулин.

Кадри Весељи до Ниша, каже, може да дође само у полицијској марици и са лисицама, и то ако се усуди да пређе административну линију.

– Али нека не шаље туђу децу да гину, већ нека лично дође и дуго ће времена бити становник Ниша или неког другог лепог и важног града у Србији, имамо ми простора за такве. Само нека почне да ради то што говори – поручује министар.

Када је реч о аболирању припадника терористичких организација који су, у великој мери, доказани злочинци од стране Војислава Коштунице, Вулин каже да је то била једна од првих мера ДОС-овског режима.

– Ослободили су браћу Мазреку, убице из Клечке који су силовали девојчицу (11), убили је и бацилли у кречну пећ. Они су ослобођени, живи, здрави и налазе се на Косову – подсећа министар.

Изјаве албанских представника, каже, утичу на дијалог, који иде против косовске независности, као и све што ради председник Вучић.

– Они знају да дијалог иде у том правцу и покушавају да га спрече и да ураде нешто због чега би се Србија нашла испровоцирана, прекинула дијалог и била крива за то. Да ли ће, ови што ћуте на албанске изјаве, ћутати и ако Србија прекине дијалог? Неће, биће врло гласни и врло гласно ће говорити да смо ми криви и једва ће чекати оправдање за неформирање ЗСО – каже Вулин.

Пита шта би било да је он, као министар, давао изјаве за Републику Српску сличне онима које Албанци дају за Ниш. Каже да би досад влада била реконструисана три пута и тражила би се хапшења, а не политичке промене.

Цео свет би, сматра, искочио и рекао “Србија говори о рату, то је страшно”. Ипак, истиче да Србија тако нешто никада неће изговорити. Оцењује да је невероватно што ЕУ и цео свет ћуте на изјаве да ће Албанци доћи до Ниша.

Каже да је проблем што су Јеремић и Тадић својевремено избацили питање Косова из СБ УН, где је Србија имала пријатеље попут Русије и Кине. Питање Косова пребацило се у ЕУ где је већина земаља признала независност јужне српске покрајине.

– Сада сносимо последице. Данас идемо у правцу интереса Србије и Срба, иако се радило на цементирању косовске независности. Вучић ово ради на изузетан начин – каже министар.

Подвлачи да је Вучић државник који има храбрости да изађе пред нацију и каже грађанима истину, а странцима говори оно што не желе да чују. Са њима, каже, разговара на тежак начин. С друге стране, ту је Тачи који ради “од данас до сутра”, узда се у подршку западних савезника и нада се да ће преживети још један дан без оптужнице.

Говорећи о изјави Жељка Веселиновића који је извређао премијерку Ану Брнабић, Вилин оцењује да је атмосфера коју је покренуо нови ДОС заиста забрињавајућа.

– Он позива на силовање премијерке. Позвао је на силовање једне жене. Нема права да то каже за било кога. Болесници постоје и забрињавајуће је што иза ове изјаве стоји читав један опозициони савез. Невероватно је да ни једно једино удружење није реаговало, нити су реаговали портали, медији… Изгледа да постоје људи у овој земљи, окупљени око Ђиласа и Јеремића, који могу да мрзе, вређају, прете, да упадну у двориште одборника СНС у Шапцу. То је нормално и нема љутње. Они су виша бића и то могу да раде, док остатак Србије треба захвално да ћути што се није нашао на листи за силовање – оцењује министар.

Каже да се овакве ситуације морају регулисати законом. Подсећа да се позивало на хапшење, стрељање председника, оружану побуну у војсци и полицији. Остало је још, каже, да изјаве “заклаћемо вас, обесићемо вас”.

 

Извор: Informer.rs/Pink.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ