Свет

ЖЕСТОК ОДГОВОР РУСА ЗБОГ РУШЕЊА ИЉУШИНА: Путин шаље С-300 у Сирију

Русија ће у наредне две недеље предати Сирији савремени противваздушни систем С-300, изјавио је министар одбране Русије Сергеј Шојгу

– Сиријске оружане снаге примиће модерни систем ракетне површине С-300 у року од две недеље. Он је способан да пресретне средства за ваздушни напад у кругу од више од 250 км и истовремено удари неколико ваздушних мета – рекао је он.

– Наглашавам да смо 2013. године, на захтев израелске стране, обуставили испоруку система С-300 у Сирију, који је био спреман за испоруку, а припадници сиријске војске обучени. Данас се ситуација променила. И не нашом кривицом – нагласио је руски министар одбране.

Русија је због потеза Израела приморана да предузме адекватне мере за побољшање безбедности руске војске у Сирији, додао је он.

Шојгу је истакао да ће, имајући високу ефикасност и брзину паљбе, систем значајно ојачати борбене способности сиријске противваздушне одбране.

Руски министар је објаснио околности рушења руског авиона Ил-20 у Сирији. „Израелске посаде, савршено знајући ситуацију у ваздуху, прикриле су се руским авионима, што је довело до његовог обарања и погибије 15 наших војника“.

– Ово нас је приморало да као одговор предузмемо адекватне мере како би се повећала безбедност руских војника који обављају задатке борбе против међународног тероризма у Сирији – додао је министар.

Осим тога, Русија ће Сирији испоручити савремене аутоматизоване системе контроле за командне пунктове ПВО.

– То ће омогућити централизовано управљање свим снагама и средствима противваздушне одбране у Сирији, праћење ваздушне ситуације и оперативни преност циљних ознака. Најважније ће да ће бити гарантована идентификација свих руских авиона од стране сиријских средстава противваздушне одбране – нагласио је Шојгу.

Шојгу је уверен да ће предузете мере охладити „усијане главе“ које носе у себи претњу за руске трупе у Сирији. У противном ће Русија бити приморана да реагује у складу са тренутном ситуацијом.

Руски авион Ил-20, који се налазио на 35 километара од обале Средоземног мора, оборен је 17. септембра док се враћао у ваздушну базу Хмејмим. Истовремено су четири израелска ловца Ф-16 напала сиријске објекте у Латакији.

При томе је, према подацима Министарства одбране Русије, Израел обавестио руску страну о овом ваздушном нападу само минут пре него што је он почео. Руско Министарство одбране је саопштило да су израелски пилоти, користећи руски авион као штит, изложили Ил-20 нападу противваздушне одбране Сирије. Руски авион је погођен ракетом система С-200. Погинуло је петнаест руских војника.

Израелски оспоравају изјаве Москве према којима су израелски бомбардери Ф-16 искористили Ил-20 као штит за још један напад на Сирију и фактички га изложили паљби сиријске противваздушне одбране. Тел Авив тврди да су средства ПВО пуцала „насумично и неадекватно“, не водећи рачуна да у зони пораза нема руских авиона. Према израелским подацима, у време обарања Ил-20, четири Ф-16 већ су била у ваздушном простору своје земље.

 

Извор: Informer.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ