Србија

Србија после Британије добила оно што нико нема у Европи: Грађанима олакшање од 1. јануара

Фото: Pixabay.com

Захваљујући централизацији информационог система, 145 локалних пореских администрација грађани од Нове године више неће морати да иду у општину по податке о пореским обавезама, већ ће једним кликом на сајту добијати информације – рекао је Јовановић

Србија је друга земља у Европи, после Велике Британије, која је успоставила Државну Оракл клауд управу, а захваљући том уговору између владине Канцеларија за информационе технологије и е-Управу и компаније „Оракл“ (Орацле), корист ће имати и држава, привреда и грађани, изјавио је данас директор те Канцеларије Михаило Јовановић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Захваљујући централизацији информационог система, 145 локалних пореских администрација грађани од Нове године више неће морати да иду у општину по податке о пореским обавезама, већ ће једним кликом на сајту добијати информације – рекао је Јовановић новинарима пред почетак годишње конференције Оракл Импакт, на којој су представљене и све могућности иновативних технологија.

Јовановић је рекао да је Државни Оракл клауд модерна и сугурна платформа е-Управе за пружање ефикасних услуга грађанима, привиреди и држави и заштиту приватности података.

– Првим државним уговором са америчким гигантом обезбедене су најбоље цене за све државне органе који користе то ИТ решење, у односу на раније појединачне набавке – рекао је Јовановић и додао да та уштеда износи два милиона евра.

Према његовим речима, уговор ће државној управи омогућити централизацију и консолидацију база података и софтверских производа на којима се заснивају неке од најбитнијих евиденција у Србији – регистар грађана, личних карти, адресних података, систем за обједињавање и размену података унутар државних органа и многих других.

Уговор ће, како је додао, допринети оптимизацији и реформи ИТ система управа у саставу Министарства финансија – Управе за трезор, Пореске управе, Управе за спрецавање прања новца и Централног регистра обавезног социјалног осигурање, као и реформа уписа у катастар непокретности и катастар подземних водова кроз уводење еКатастра.

Генерални директор компаније Оракл Србија и Црна Гора Владимир Кнежевић навео је да је Влада Србије сарадњом показала јасну иницијативу и остварила конкретне кораке ка дигитализацији и стандардизацији система државне управе.

– Избором најновијих, светски признатих технологија, Канцеларија за ИТ и еУправу заузеће лидерско место у региону и омогућити нашим ИТ струцњацима да раде на најмодернијим системима чиме ће држава дугороцвно омогуцити боље услове свим својим граданима и уједно смањити одлив стручњака – рекао је он.

На скупу је говорио и потпредседник Оракл за регион Леополдо Боадо.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Telegraf.rs/Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ