Србија

„Имам списак земаља – ко где седи, где се ко налази ког дана!“ Дачић открио свој НАРЕДНИ ПОТЕЗ у Њујорку!

„Ја никада о томе не говорим, али…“

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да га највише интересује да, у оквиру заседања Генералне скупштине УН, разговара са земљама које су признале једнострано проглашену независност Косова о томе да преиспитају своју одлуку.

– Веома сам задовољан начином на који теку ти разговори – рекао је Дачић у уторак додајући да је представницима појединих земаља рекао да ће, имајући то у виду, ускоро само Приштина и Тирана бити те које признају независност Косова.

Дачић је објаснио да се у оквиру заседања Генералне скупштине УН одржавају три нивоа састанака – један је генерална дебата, разни сусрети на маргинама и бројне конференције итд, а други су састанци билатералног карактера који се односе се на јачање билатералних веза.

– Трећи ниво је онај који мене највише интересује, а то је разговор са земљама које су признале Косово, о томе да преиспитају ту своју одлуку – рекао је шеф српске дипломатије.

Упитан докле су стигли у тим разговорима, Дачић је рекао да „није добро говорити о томе док се те ствари не заврше до краја“.

– Ја никада о томе не говорим, али овде имам списак земаља са којима треба направити контакте – ко где седи, где се ко налази ког дана, када дискутује…. Имамо материјале за сваку од тих земаља, које увек носимо са собом, и имамо мапу свих земаља које су признале и нису признале Косово – рекао је Дачић.

Показујући медијима мапу на којој се види које су земље признале, а које нису признале независност Косова, Дачић је рекао да „свако треба да је добије да би знао да Приштина лаже, да тачно имају сазнања о томе ко је признао, ко није признао Косово“.

Коментаришући присуство приштинске делегације у згради УН, Дачић је рекао да „они нису ту, они су по ћошковима, по хоклицама, јер они нису чланови УН и немају исте пропуснице, као и чланови УН“.

Како је објаснио, приштинска делегација се пријавила преко Одељења УН за мировне операције (Департмент оф Пеацекеепинг Оператионс) и тако добила пропуснице, уз које, међутим, не могу да уђу у сале на састанке.

– Они то раде сваке године, то је злоупотреба тог статуса, али џабе им. Мислим да су сви прозрели о чему се ту ради, да сви имају у виду да су направили страшну грешку кад су признали Косово, и да се многи од њих данас кају због тога и размишљају о повлачењу признања – рекао је Дачић.

Нагласио је, ипак, да не жели да о свему томе говори док се не заврше сви скупови, односно док не прође ова недеља.

 

Извор: Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ