Свет

РОХАНИЈЕВ ГОВОР – РЕКАО ОНО ШТО ЦЕО СВЕТ МИСЛИ: Америка је…

Америка позива Иран на разговор, а сама не слуша ни своје експерте ни друге државе, рекао је ирански председник Хасан Рохани на седници Генералне скупштине УН.

„Окупили смо се данас овде када свет трпи лудост и непоштовање међународних норми“, почео је свој говор председник Ирана.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Рохани је осудио „светске лидере“ који само мисле како да реализују своје интересе подгревањем екстремизма и национализма, као и оне који су спремни да ради својих унутрашњих циљева сазивају седнице СБ УН.

Акције држава које покушавају да заштите своју хегемонију свим средствима могу ставити под знак питања мир у целом свету. Они који желе власт су непријатељи мира, сматра ирански лидер.

Америчка влада је изашла из нуклеарног споразума упркос правилима и нормама међународног права. Та влада позива Иран да учествује у преговорима, није спремна да се консултује ни са својим експертима ни да призна захтеве других држава, каже он.

„Како можемо да разговарамо са таквом државом!“, пита се Рохани.

Иронично је, наставља он, што америчка влада не скрива своје планове да свргне с власти ирански режим, који сам позива на разговоре.

Хиљадугодишња историја показује да Иран не може бити сломљен под притиском споља нити ће погнути главу. Иран је реалност која се не може порицати, закључио је Рохани у свом говору у УН.

Председник Ирана је нагласио да спољну политику САД карактерише ауторитаризам.

„По њиховом мишљењу — ко је јачи, тај је у праву. Њихово схватање силе се огледа у наметању одлука и заплашивању, али ниједну државу не можете довести за преговарачки сто силом“, навео је председник Ирана.

„Драго нам је што међународна заједница није прихватила једнострани излазак САД из нуклеарног споразума“, рекао је ирански председник и додао да је међународна комисија више пута потврђивала да Иран испуњава своје обавезе из поменутог споразума.

Рохани је изразио захвалност Русији, Кини и ЕУ на својим напорима да сачувају споразум.

 

Извор: rs.sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ