Свет

Израел престрављен руским одговором на обарање иљушина: Не плаши их С-300, ево због чега су стварно у тешкој паници!

Израелски медији тврде да модернизовани ракетни системи С-300, које ће Русија испоручити Сирији, за њих није проблем и да је за Израел много горе то што им је руска војска објавила радио-електронски рат.

Као што је најављено, Русија ће у року од две недеље наоружати Сирију са С-300 и почети да сузбија навигацију у источном Медитерану.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Која је трећа руска мера, ако је за Израел електронски рат гори од С-300? То су две од три мере које је најавио руски министар обране Сергеј Шојгу у Москви у понедељак, 24. септембра, у одговор на улогу Израела у обарању авиона Ил-20 17. септембра и смрти 15 војника.

Сиријски системи надгледања ваздушног простора ће бити знатно побољшани и гарантоваће безбедност руске војске на земљи. Али најзначајнија мера коју је Шојгу најавио јесте да ће Русија обављати електронско сузбијање сателитске навигације бродских радара и систава за везу борбених авиона који нападају објекте на сиријској територији и у подручјима Средоземног мора која граниче са Сиријом.

Руски министар је нагласио да ће Русија, ако ове мере не охладе усијане главе, а очигледно је имао на уму оне у Израелу, „морати да реагује у складу с развојем ситуације”, што значи да постоји и трећа мера, али за сада није објављена.

За Израел, најважнија мера није оружје ни С-300 које ће добити Сирија, које Москва раније није испоручила Дамаску на молбу Израела. Војни стручњаци су за израелски портал ДЕБКА Филе рекли да је најгора казна – сузбијање и потискивање навигационих система. Кажу да је ово први пут да је велика светска сила најавила радио-електронски рат другој земљи.

Одбијање израелске верзије рушења „иљушина“ и погибије 15 руских војника, за коју Москва каже да је обична лаж, заправо је бацање рукавице у лице израелској војсци, пише ДЕБКА Филе и додаје да је сукоб подигнут на знатно виши ниво.

До понедјељка је Израел још и могао да се измигољи из критичног сукоба с Москвом, али сада је прекасно. Шојгу је залупио врата мирном изласку из ситуације, тврде изаелски премијер Бењамин Нетанијаху и начелник Генералштаба генерал Гади Еизенкот.

„Ипак, упркос повећаном ризиком од сукоба с Русима, Израел још увек не може да одустане од мисија против Иранаца и њихоих марионета у Сирији, јер би повлачење пред Ираном и Хезболахом за Израел било понижавајуће. Међутим, у будућности ће израелске снаге морати бити опрезније и пажљиво бирати своје циљеве“, поручио је војни и политички врх у Тел Авиву.

Израел прихвата изазов Москве за радио-електронички двобој јер је у претходним сукобима Израел наводно био бољи, пише ДЕБКА Филе. Међутим ту се говори о 1982. години, када је израелско ратно ваздухопловство уништило совјетски систем противваздушне обране који је тада био постављен у либанској долини Бека.

Тад се радило о старом совјетском систему за електронско ратовање. Од тада су руски стручњаци за електронско ратовање много узнапредовали. Израел верује да је Русији још тешко да се носи с израелским достигнућима, а на другој страни признаје да је објава радио-електроничког рата за израелску војску гора од система С-300 које ће добити сиријска одбрана.

ДЕБКА Филе признаје да се ситуација сада разликује од епизодаеиз 1982. године. Наиме, данашњи руски системи увелико могу да надмаше могућности израелског ратног ваздухопловства и морнарице.

Док се у Израел у прошлости успешно носио са својим противницима и системима који су покривали поједине објекте, данас руски министар одбране оцртава велико подручје од више стотина километара, обухваћајући Сирију и источни Медитеран, што ће бити ново подручје изазова за Израел.

С друге стране, израелска војска нема искуства у раду на таквом нивоу радио-електронске борбе. Израел ће овде можда морати да тражи помоћ од Сједињених Држава. О томе сада расправљају амерички председник Доналд Трамп и Нетанијаху на на маргинама Генералне скупштине Уједињених нација.

У међувремену стиже вест да је Русија је већ послала Сирији системе за електронско ратовање. Први су у руску војну базу Хмејмим испоручени одмах у понедељак, 24. септембра. Према уреднику војног портала, то су вероватно системи „Красуха-4“, дизајнирани за борбу против авиона и Р-330Ј „Јител“. Осим тога, база Хмејмим би могла бити опремљена најсавременијим системом „Дивноморје“, који може да заустави радарске сигнале бродова, као и оне сателитских комуникацијских, управљачких и навигацијских система.

 

Извор: Kurir.rs/Logično.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ