Свет Србија

ЈОВАН КОВАЧИЋ: Вашингтон напустио став да је на питање Косова стављена тачка и да више нема о чему да се преговара

Фото: Јутјуб

ПРИШТИНА – Порука САД да ће подржати сваки договор о трајном миру у процесу нормализације односа Београда и Приштине, нови је приступ у решавању „косовског чвора“ и значи да је ситуација дефинитивно преокренута и то радикално у смислу да је Вашингтон напустио став да је на то питање стављена тачка и да ту више нема о чему да се преговара, изјавио је данас председник Ист Вест Бриџа и члан Извршног комитета Трилатералне комисије Јован Ковачић.

Зато је, сматра Ковачић, доћи до решења које ће до трајног мира, док ситуација замрзнутог конфликта одговара само одређеним интересима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„То значи да се ситуација дефинитивно преокренула, не радикално у смислу да ће Америка сада да стане на страну Србије, на штету Албанаца. Већ радикално у смислу да је напуштен онај чврсти став да нема више никаквих преговора и да Србија мора да живи са чињеницом да је Косово оно што јесте данас“, каже Ковачић за РТК2.

Објашњава да је реч о новом приступу наметања одговорности преговарачима да нађу неко адекватн решење.

Сви су, каже, свесни да је време да се вишегодишњи проблеми Срба и Албанаца реше.

Упитан да ли то значи корекцију граница, Ковачић каже да је важно да свако решење води ка помирењу.

„У тренутку нормализације односа над Албанцима је лупа, микроскоп, да се види какво ће бити њихово понашање са Србима јужно од Ибра, кад говоримо о разграничењу. Али о разграничењу само хипотетички, не кажем да је то на столу, не кажем да је то јако на столу или докле је то дошло, али то је само једна вартијанта у низу варијанти. Онда це свако имати обавезу за договорено и неће бити више изговора да нема нормализације“, истиче Ковачић.

Говорећи о утицају Русије он каже да има фракција које се противе решењу због преговора око Крима, који иако још није на агенди доћи ће на преговарачки сто. Ипак, како истиче, званичан став Русије је већ познат.

„Такви преговори су јако компликовани, имају више аспеката. С друге стране смо видели ових дана да је званична Москва рекла да ће подржати свако решење које ми подржимо, и она је практично рекла оно што и Америка“, оцењује Ковачић.

Сматра да ће помирење два народа донети успех и Трамповој администрацији али и Бриселу.

Упитан да прокоментарише како ће се решити питање различитих ставова САД и Немачке у вези са досадашњим преговорима о Косову, Ковачић објашњава да велике силе могу наћи решење.

„Ја верујем да Немачка и Америка могу да нађу, или боље речено да Америка нађе адекватан начин да поручи свој став Немачкој и да га Немачке испоштује, и да Немачка одустане од своје црвене линије, јер њихови односи су много битни и то јесте та светска трговина“, каже он.

Ковачић сматра да наставак преговора зависи од лидера у тим преговорима, опозиције, те јавног мњења. Како истиче, најкомплекснији део ће бити имплементација договореног.

„Свет не може да нас чека много. Кина има велике планове за регион. Оба народа (Срби и Албанци) желе у Европску унију. Ја мислим да је одлагање решења само пледоаје оним снагама рушилачким снагама, а од тога нема се никакве користи, и у крајњој консеквенци и то ће бити осуђено на неуспех, јер мира ће бити“, поручује Ковачић.

 

Извор: Kurir.rs/Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ