Свет

НАСА издала драматично упозорење: Земља се све више клати, а ево ко је за то крив

Успели смо да уздрмамо сопствену планету

Земља се све више клати док се окреће око своје осе, а научници америчке свемирске агенције НАСА мисле да су људи бар делимично криви.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ново истраживање показало је да “клаћење” плаве планете, односно кретање оси Земљине ротације у односу на кору планете, увећало за више од 10 метара само током прошлог века. Стручњаци верују да отапање поларног леда, убрзано сагоревањем фосилних горива, игра важну улогу у избацивању Земље из равнотеже.

Научници НАСА-ине Лабораторије за млазни погон у Пасадени, Калифорнија, идентификовали су три главна фактора која утичу на ротацију планете. Претходно се мислило да је за благо померање искључиво одговоран процес познат као “глацијално одизање”.

Глацијално одизање догађа се кад тешки глечери, попут оних који су прекривали огромне делове Земље током последње леденог доба, узрокују благо одизање површине планете. Како се лед топио, тло – и самим тим површина Земље – полако се враћало у претходни облик. Овај процес је веома спор, па се наша планета још увек “одиже” од последњег леденог доба, пре око 21.000 година, наводи британски “Експрес”.

Али, нова студија идентификовала је још два фактора ових промена, који играју једнаку улогу у утицању на Земљину ротацију. Први од њих је такозвана “конвекција плашта”. Овај процес управља кретање тектонских плоча на површину планете, а НАСА сада верује да утиче и на њено “клаћење”. Други узрок је топљење леда, посебно на Гренланду, које се рачуна за 33 одсто ефекта клаћења. Тај процес се убрзава вештачким, људским загревањем околине.

НАСА је проценила да се током 20. века масивна количина од 7.500 гигатона гренландског леда отопила у океан. То пребацивање тежине са Гренланда на друге делове глобуса узроковало је да се Земља клати више него што би иначе, у нормалним околностима.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Telegraf.rs/ Express.co.uk.

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ