Регион

„У Чапљини, клаоница била, пуно Срба Неретва носила“: Пева о усташким злочинима, а сад тужи Србе

Нема образа

Певач усташких песама Марко Перковић Томпсон, ХОС-ов заповедник Марко Скејо, бивши политичар Здравко Томац и још седам особа подигли су приватне тужбе против Саше Милошевића и Тамаре Опачић, уредника билтена Српског народног већа оптужујући их да лажу и фалсификују податке.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Део тог друштва окупио се у среду пред улазним вратима у Хрватски сабор, али нису изазвали реакције било кога, јер никога најаве таквих тужби више и не интересују.

Билтен СНВ сваке године доноси годишњи преглед напада на Србе у Хрватској, а статистика указује да је притисака, увредљивих испада и агресивних напада нажалост све више. У самом билтену врло су прецизно наведени датуми и догађаји који могу да се оквалификују као напади на Србе, а те податке користе и угледне светске агенције специјализоване за заштиту људских права.

И управо ради те истине, Томпсон и другови су поднели тужбе.

– Због онога што се годинама понавља у билтену СНВ, неовлашћено и без аргумената, у контексту мржње, расизма, шовинизма, неофашизма, како се квалификује читав низ људи годинама, одлучили смо томе рећи доста – поручили су представници „десеторке“ која се обратила суду тужбама. – Људе који су преузели арбитражну позицију одлучили смо да усмеримо на хрватску државу која је једина у овој земљи овлашћена за арбитрирање тих назива и чињеница.

Posted by Marko Perković Thompson on Saturday, April 28, 2018

Испред Сабора су „грмели“ како је билтен СНВ полигон за ширење мржње и позивање на насиље, иако су у њему, рецимо, и фотографије крајње шовинистичких графита који се против Срба исписују у готово свим хрватским градовима.

– Билтен брани агресорске тежње у Хрватској и свака критика која је упућена сматра се нападом на српску заједницу, насиљем, претњом насиљем, говором мржње и томе слично – рекао је адвокат Мате Кнезовић. – Реч је о часним људима који су познати хрватској јавности, који иза себе имају врло квалитетне радове, од научних до уметничких, до политичара који су стварали хрватску државу.

Треба подсетити да је реч о веома „угледним“ текстовима и графитима на које билтен упозорава, где је напис „Србе на врбе“ само најблажи облик „књижевног дела“.

Тако је „десеторка“ закључила да „хрватски интелектуалци и хрватски народ више не смеју да ћуте пред клеветама против њих“, поднели су тужбе, али се пред Сабором нико није придружио да ову групу подржи.

Пуповац кртикова Хрт

Милорад Пуповац у среду је упутио оштру критику вођству Хрватске телевизије након што је емитован прилог, а затим врло кратак деманти, на тврдње да није постојао дечји логор у Јастребарском, већ да је реч о месту описаном као одмаралиште за децу. Пуповац подсећа да су тамо усташе убиле 400 деце.

 

Извор: Srbija Danas/Novosti.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ