Србија

АМЕРИЧКИ АМБАСАДОР ОТКРИВА: ХОЛИВУД снима филм о СРПСКИМ ХЕРОЈИМА

Амерички амбасадор Кајл Скот каже да је чувеној холивудској кући „Парамаунт“ препоручио да сними филм о српским херојима из Другог светског рата, мештани села Прањани код Горњег Милановца, који су 1944. године спасли више од 500 америчких пилота након што су их Немци оборили изнад Југославије. Акција је изведена у садејству са четницима.

– Недавно сам са председником Александром Вучићем посетио продукцију “Парамаунта”, која у Србији снима филм „Crawl“, и том приликом сам продукцијском тиму говорио о књизи “Заборављених 500”, о мисији „Халијард“. Имам велику наду да ћемо видети више сарадње између Холивуда и Србије. Због тога је амбасада САД снажно подржавала напоре Владе Србије да привуче америчку филмску продукцију кроз пореске олакшице и поједностављене прописе – каже Скот.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Операција „Халијард“ или „Ваздушни мост“ сматра се за једну од најуспешњих спасилачких мисија иза непријатељских линија у историји ратова. Више од 500 америчких пилота, од којих је већина имала измеђју 25 и 30 година, Немци су оборили изнад Југославије. Највећи број пилота евакуисан је са импровизованог аеродрома у селу Прањани.

Сељани су пилоте лечили и крили у сену и подрумима, све док се нису опоравили довољно да могу да наставе пут. Многи пилоти деценијама касније обилазили су Прањане и сусретали се са Србима који су им тада спасили животе.

Извор: Srbija Danas/ Srpski Telegraf

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ