Свет

ХАОС У НАЈАВИ! Немци спремили замку за Ердогана

Међу новинарима који присуствују конференцији за новинаре председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана и немачке канцеларке Ангеле Меркел неће бити турски новинар Џен Дундар, како су медији првобитно јавили, након што се сазнало да турски председник размишља о отказивању конференције ако се он појави.

Раније су медији пренели да ће међу новинарима који ће присуствовати конференцији вероватно бити и Џан Дундар, турски новинар познат као Ердоганов критичар.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Саопштено је и да је Влада одобрила Дундару акредитацију за конференцију, док са друге стране, он није одговарао на телефонске позиве како би потврдио ту информацију.

Међутим, Дундар се нешто касније ипак огласио, рекавши да су га немачке колеге убедиле да ће они у његово име поставити Ердогану питања, преноси АП.

Дундар и његов колега из турских новина „Џумријет“ Ердем Гул осуђени су 2016. године на по пет година затвора због објављивања снимка у којем се види да турска обавештајна служба транспортује оружје у Сирију.

Њих двојица су ослобођени у жалбеном поступку и Дундар је напустио земљу.

Врховни суд Турске га је у марту осудио на 20 година затвора због шпијунаже.

Због Ердоганове посете бројне улице у Берлину су затворене за посету, а дуж трасе којом би турски председник требало да прође налазе се демонстранти који носе турске заставе и постере Ердоганових политичких супарника.

Турски лист „Јени Асир“ објавио је да је турска обавештајна агенција МИТ дала Немачкој списак са именима 69 особа осумњичених за тероризам, као и да ће Ердоган тражити од Меркелове да их изручи.

На тој листи, како се наводи, налази се и Дундар.

 

Извор: rs.sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ