Православље

Свештеник нам открива ДА ЛИ ЈЕ МОГУЋЕ ВЕНЧАТИ СЕ У ЦРКВИ други пут ПОСЛЕ РАЗВОДА!

Венчање у цркви постало је популарно у Србији последњих деценија. Међутим, све учесталије постаје и потреба да црква изда потврду о разводу брака. Због чега се то дешава и да ли је могуће венчати се по други пут, објаснио нам је свештеник Јова.

Раније није било могуће развести се у цркви, али сада ова верска институција то чини. Бивши супружници на крају добијају обичан папир који је потписао патријарх, епископ или свештеник из епархије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Свештеник ће на све начине покушати да помири брачни пар како до развод не би дошло. Ипак, ако је ситуација озбиљна, ако је у питању насиље, нетрпељивост, неподношљивост или неки други разлог, онда се брак ипак поништава – испричао је за наш портал свештеник Јова.

Потребно је да свештеник направи одређене административне процедуре и доставља их црквеном суду епархије са предлогом да се црквени брак поништи. Обавезно се мора приложити и документација о грађанском разводу. Сваки десети брак склопљен у цркви, буде и прекинут. А број оних који добију потврду од цркве о разводу, разликује се од епархије до епархије, али је све чешћа појава.

Најчешћи разлози за развод брака пред црквеним прописима су прељуба, злобно напуштање, или довођење у опасност брачног друга, отпадништво од вере. О свему томе одлучује црквени суд који одређује чија је кривица и прописује му меру којом више нема право да се венча у цркви. Они који се разведу на овај начин, могу да стану пред олтар још само три пута.

ВЕНЧАЊЕ У ЦРКВИ ПО ДРУГИ ПУТ

Досадашње искуство показује да се цркви са оваквим захтевом обраћају најчешће они који желе да склопе црквени брак с новим партнером.

– Могуће је склапање прака и након развода. Ипак, постоји забрана коју прописује епископ као надлежни. Муж и жена једно време неће моћи да се венчају за другог изабраника – истакао је свештеник Јова.

Када прође период забране мушкарац или жена могу опет да се венчају у цркви, али су молба и благослов од епископа обавезни. Ипак, постоје случајеви када није могуће још једно склапање брака.

– Ако се муж разводи од жене јер је заволео другу, црква му као кривцу за разлаз, неће дозволити да се још једном ожени пред олтаром – истиче свештеник. Нико од верских главешина не гледа благонаклоно на раскид брака, али су свесни да се времена мењају и да је све боље од насиља и нетрпељивости.

Извор: Telegraf.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ