Србија

ТЕЖАК ПРОПУСТ ИЛИ СКРИВЕНА ПОРУКА?! Могерини на сајту ЕЕАС признала Косово као државу!

Пропуст Европске службе за спољне послове којим руководи Могеринијева. Поред назива нема ни звездице, што предвиђа споразум из 2012.

Европска служба за спољне акције (ЕЕАС), која би највише требало да поштује статусну неутралност Косова, то не чини. На сајту европске дипломатске службе, коју води висока представница Федерика Могерини, и под чијим окриљем се одвија дијалог између Београда и Приштине, Косово се третира као „држава“, а име јужне покрајине пише се без „звездице“ која служи да се њом не би прејудицирао статус.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У кућишту за претрагу на сајту ЕЕАС, кад се унесе жељени појам, појаве се филтери, међу којима се налази и рубрика „државе“. Унутра је и Косово, равноправно са осталим „земљама“, без звездице. Федерика Могерини ни на позивима за дијалог који се стављају на располагање медијима не назначује звездицу, а у тим саопштењима, у називима функција и државе односно региона одакле долазе, учеснике третира једнако.

На статусној неутралности заснован је не само дијалог, већ и читав процес европских интеграција Косова, што је захтев и пет земаља чланица ЕУ које нису признале Приштину.

И на сајту Европског комесара за преговоре о проширењу Јоханеса Хана Косово се налази међу државама без звездице, али чим се отвори тражена страница појављују се и звездица и фуснота, који стоје и уз документе које је издао Ханов кабинет, укључујући и годишње извештаје.

Споразумом из Брисела 2012. године договорено је да се у међународним форумима и регионалним организацијама Косово представља са фуснотом, која означава статусну неутралност. То се односи на директна учешћа приштинске делегације која мора да буде асиметрично представљена, али и на све званичне документе у којима се помиње име Косова. Без тога Приштина није могла да настави процес евроинтеграција.

 

Извор: Novosti.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ