Свет

НАСА: Земљи прети чак 950 астероида, катастрофа још може да се спречи

Фото: Pixabay.com

Готово хиљаду астериоида довољно је велико да направи глобалну катастрофу уколико се судари са Земљом, упозоравају из НАСА-е. Ову шокантну тврдњу изнео је Линдли Џонсон из НАСА-е, али наговештава да астериоид може да промени путању, „уколико се на њега делује на време“.

НАСА се нада да ће за свој програм добити додатних 76 милиона фунти од администграције америчког председника Доналда Трампа, како би могла да „одбрани“ Земљу од галактичког камења.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Многи стручњаци се плаше да је превише астероида који озбиљно могу да угрозе нашу планету.

И док је Трамп најавио да ће НАСА-у у њеним плановима, Конгрес САД баш и није сагласан са америчким председником.

Научници кажу да се у око 30 милиона миља око Земље налази бар 10.000 астероида величине фудбалских терена, преноси Дејли стар.

„Чак 950 њих толико је велико да могу да изазову глобалну катастрофу“, рекао је Џонсон.

Чак и предмети дужине 140 метара или више могли би да доведу до катастрофе, а таквих је, наводи НАСА чак 8.303, преноси Политико.

„Ако би то се ти удари десили у градовима то би била таква катастрофа какву не можемо ни да замислимо“, рекао је Џонсон и додао да је пре 30 година било само неколико астероида за које се сматрало да су опасни.

„То је зато што нико заиста није погледао чега све тамо има. Све што треба да урадимо је да променимо брзину астероида само за један проценат. Ако то учинимо довољно пре самог удара, астероид ће променити своју орбиту и неће нам бити претња“, објаснио је он.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: B92

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ