Србија

Тачи тврди: Разграничење подржавају САД и ЕУ

Косовски председник Хашим Тачи изјавио је данас да је постизање споразума о нормализацији односа Београда и Приштине који би подразумевао разграничење, међусобно признање и чланство Приштине у међународним организацијама, има пуну подршку Сједињених америчких држава и Брисела.

Тачи је то рекао на конференцији за штампу по повратку из Њујорка, где је боравио током заседања Генерале скупштине УН и додао да је “имао благослов да, поштујући устав и законе, заступа спољну политику Косова”.

Тачи је прецизирао да Вашингтон и Брисел у потпуности подржавају доношење, “мировног споразума са Србијом”, да “тај споразум треба да чува и промовише мултиетничност на Косову и доведе Косово ближе НАТО и ЕУ ” и истакао да је “статус кво” неприхватљив.

“Неће бити размена или подела територија, као ни Заједнице српских општина која би имала елементе конститутивности”, казао је Тачи и поновио да “мировни споразум са Србијом” гарантује међусобно признавање, раграничење и чланство Приштине у међународним организацијама.

Током боравка у Њујорку, тврди, имао је сусрете са страним званичницима којима је предочио идеју представника трију општина југа централне Србије о прикључењу Косову, што, према његовим речима, не би значило размену територија, већ би то питање било решено кроз демаркацију границе са Србијом.

“Било би важно да се битка са Србијом одвија за столом, а не у телевизијским студијима. Позивам све да буду укључени и да слободно представе своје идеје. Време је да будемо јединствени када је реч о питању нормализације односа са Србијом”, рекао је Тачи, а пренели су приштински медији.

Председник привремених косовских институција позвао је поново представнике дела власти и пре свега опозицију да се прикључе дијалогу са Београдом за који, како је рекао, он има мандат по уставу и неће га се одрећи.

Он је додао и да трансформација КБС у оружане снаге улази у завршну фазу, те да и тај поступак има пуну подршку САД и НАТО, посебно након усвајања три закона које је влада проследила парламенту.

Тачи тврди да је од званичника ЕУ добио “врло јасне сигнале” да је Косову неопходно политичко јединство за решавање неких кључних питања, попут либерализације визног режима.

Упозорио је да је за добијање визне либерализације неопходан јединствени став власт и опозиције да је, како је рекао, “Косово испунило критеријуме и да тај процес неће бити угрожен”.

Ако то неопходно јединство изостане, Приштина би могла да чека на либерализацију виза и до 2020. године.

Трочана приштинска делегација, Хашим Тачи, Рамуш Харадинај и Беџет Пацоли, боравили су у Њујорку током одржавања Генералне скупштине УН а, како је објашњено из Генералног секретаријата УН, приштинска делегација је у седишту УН боравила приватно, односно није добила позив за учешће у раду Генералне скупштине, а немају ни статус сталног посматрача

 

Извор: Tanjug

Loading...