Свет

АМЕРИЧКИ МИНИСТАР ПРЕТИ РУСИЈИ: Буде ли потребно – организоваћемо поморску блокаду Русије

СЈЕДИЊЕНЕ Државе могу – буде ли неопходно – организовази поморску блокаду Русије да не би могла да своје енергенте испоручује земљама Блиског Истока – изјавио је амерички министар унутрашњих послова Рајан Зинке

Ово је рекао на једном скупу у Питсбургу, а Washington Examiner је пренео и ове његове речи:

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Захваљујући својој Ратној морнарици, САД могу да гарантују да ће поморске саобраћајнице бити отворене, али могу их и блокирати да руски енергенти не стижу на тржишта“.

Зинке је на истом скупу оценио да је продаја енергената једини извор прихода за руску економију и нагласио да Москва води активну политику на Блиском Истоку јер жели да у том региону продаје своју нафту и гас, као што чини у Европи.

С обзиром на чињеницу да на Блиском Истоку само Либан и Израел немају своје енергенте – овако нешто могао је да каже само амерички министар.

Зинке није узео у обзир тек једну `ситницу` – блокирање Русије, о којем он машта, значило би – рат са Русијом, а она има чиме и да отвори себи поморске путеве и да угрози и саме Сједињене Државе.

Као прави амерички министар унутрашњих послова, Зинке је у Питсбургу оценио да је ситуација Ираном „слична ситуацији са Русијом“ и додао:

„Постоје два могућа решења. Једно је војно, али бих волео да не морамо да за њим посегнемо. А постоји и економско: можемо извршити притисак и избацити их са тржишта. Ми смо у стању да то изведемо јер су САД највећи произвођач нафте и гаса у свету“.

Зинке се овако огласио у време када амерички часопис The American Conservative отвара питање: јесу ли САД успеле да искористе резултате свог тријумфа у хладном рату? И одговара – не баш!
Исти лист још опомиње званични Вашингтон:

„Русија је махнула руком на Запад, помирила се са тиме да под Трампом ствари неће постати боље и – бави се својим пословима. Путин и кинески лидер Си Ђинпинг послали су нам сигнал руско-кинеским маневрима Восток-2018“.

Амерички лист у овом контексту отвара неколико важних питања:

„Не притискамо ли превише Русе? Хоће ли они стално узмицати? Имају САД уопште стратегију за држање према Русији? Јесу ли Американци уопште свесни ризика своје садашње политике (према Русији)?“

 

Извор: Fakti

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ