Србија

ДЕСИЛО СЕ И ТО! Западне амбасаде се извиниле Србији

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић изјавио је да су се припадници специјалне јединице РОСУ повукле са севера Косова и Метохије данас поподне око 16 часова.

Ђурић је за Тањуг рекао и да је Београд добио извињење од појединих западних амбасада ,које су раније тврдиле да РОСУ нису ни биле присутне на северу КиМ.

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић демантовао је раније данас, на другој ванредној конференцији за медије у Влади Србије наводе да су се РОСУ повукле са севера Косова и Метохије и да нико није ухапшен и задржан.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је рекао Ђурић, ухапшени су Немања Миловановић, Милош Милић, радници Центра за екологију и спорт, као и грађевински радници Никола Јуровић и Ненад Гаљак и они су задржани у том објекту.

„Обраћање Вучића вечерас у 21 сат“

Ђурић је рекао да ће се председник Србије Александар Вучић поводом најновијих дешавања на КиМ обратити вечерас у 21 час.

Ђурић је рекао и да се Вучић тренутно налази у обиласку наших оружаних снага и обавестио јавност да су Срби са севера КиМ започели са окупљањем на више локација.

Како је рекао, у овом тренутку се на читавој територији Србије спроводе активности војске и полиције у складу са наређењем председника Александра Вучића, са циљем да се овакво понашање Приштине заустави.

„РОСУ немају шта да траже на КиМ“

Ђурић је рекао да РОСУ немају шта да траже на северу КиМ и да немају права на то те да су присутни ту мимо гаранција НАТО да паравојне косовске јединице никад неће бити присутне на северу Косова.

Он је истакао да се по трећи пут показало да српски народ на КиМ не може да рачуна на КФОР и НАТО.

„Први пут се десило кад су мене и још неколицину ухапсили, други пут кад је председник Вучић онемогућен да посети село Бање, сада ово данас…“, рекао је директор Канцеларије за КиМ.

Он је истакао и да је лаж да се ово данас десило због унутрашњих игрица међу косовским политичарима.

Ђурић је поручио Србима са КиМ да не брину и да је Београд, државно руководство и цео српски народ чврсто уз њих и да неће дозволити терор и прогон и насиље над њима.

„Србија ће победити оне који мисле да могу да се играју на овај нацин“, подвукао је Ђурић.

Каже да се сада могу видети прави разлози и околности са којима се суочава српска делегација у Бриселу и због чега је председник био у праву што није отишао у Њујорк.

Он је поручио да ће након данашње ситације „мало теже видети Вучића у Бриселу“.

„Свим апологетама замрзнутог конфликта могу да честитам на фантастичним резултатима. Видим да им дивно иде са замрзнутим конфликтима“, рекао је Ђурић.

Он каже да Србија хоће компромис и мир, али да се „ни часа неће часити да заштити свој народ на КиМ у складу са међународним правом“.

Он додаје да Србија ни од кога, ни од ЕУ не очекује било шта, никаква објашњења или коментар/

„Сви се праве невешти. Дрскост и безобразлук као да немају краја и сада се на то још нижу лажу, како се ово тобоже смирује, а нико од њих се не бави узроцима“, рекао је Ђурић.

„Сад је тек неизвесно када ће Вучић у Брисел…“

Он је, међутим, у обраћању новинарима на ванредној конференцији, поручио да ће Србија победити оне који мисле да могу да се играју на овај начин, а онима који су, како је рекао, својом неодговорношцу довели до тога да дијалог између Београда и Приштине доживи овакву судбину какву је данас, поручио је да ће сада мало теже видети председника Вучића у Бриселу након свега овога.

„Мало теже ће да имају људе према којима ће овако да се понашају као што су се данас понашали према целој Србији“, рекао је Дјурић.

Дјурић је навео и да је лаж да се ово данас десило због „политичких игрица“ у Приштини, јер, како каже, нико се због таквих ствари не игра са ратом и миром.

„Зато данас из Београда поручујемо – доста је са игрицама“, рекао је Дјурић, подсетивши на ситуацију пре израелско-египатског конфликта, када су се, како је рекао, на сличан начин „прелазиле линије“ 16 или 17 пута, а да је „17. пут избио један од најжешћих и најкрвавијих сукоба“.

Дјурић је подсетио и на речи председника Вуцића у Косовској Митровици да Србија жели компромис и мир, али да „часа неће часити да заштити српски народ на КиМ у складу са међународним правом“.

Он је обавестио јавност да се у овим тренуцима на читавој теритиорији наше земље спроводе активности Војске Србије и Миинистарства унутрашњих послова у складу са наређењима која је издао председник Вучић, како би се, додао је, створили предуслови за то да се овакво понашање заустави.

„Ми ни од кога из ЕУ не очекујемо више било шта. Никаквих ни објашњења ни коментара, одговора као што видите нема. Сви се праве невешти. Дрскост и безобразлук као да немају краја и сада се на ту дрскост и безобразук нижу и лажи како се тобоже ово смирује“, рекао је Дјурић.

Обратио се и „онима који су говорили о томе како ће нам процветати руже и како ће нам фантаситично бити ако не буде никаквог договора и решења, и како ће диван бити тај замрзнути конфликт“.

„Ево ја им чееститам свима на дивним резултатима замрзавање конфликта и свима који су се радовали и у Београду, од разних опозиционих политичара до неких који се скривају иза свештеничких одора… Та врста неодговорног и неозбиљног понашања мислим да је данас потпуно демаскирана“, оценио је.

„Најоштрије осуђујем изјаву Маје Коцијанчић“

Председник канцеларије за КиМ Марко Ђурић најоштрије је данас осудио изјаву потпаролку ЕУ Маје Коцијанчић која је поново позвала обе стране на уздржаност.

„Као да су Срби на КиМ поново напали сами себе, па обе стране позива на уздржаност. Сматрам да је ово врхунац безобразлука и неозбиљности у овако тешким околностима и да је то још једном доказало да ништа не треба да очекујемо од представника ЕУ“, рекао је Ђурић на другој ванредној конференцији за новинаре у Влади Србије.

Коцијанчић је раније данас позвала у име ЕУ на мир и уздржаност поводом ситуације на Северу Косова.

Она је нагласила да ЕУ озбиљно разматра извештаје који стижу са Севера Косова, где су се јединице РОСУ током дана распоредиле око језера Газиводе.

Ђурић је раније данас рекао да је РОСУ на северу Косова и Метохије мимо свих договора и споразума, и да су тамо како би Хашиму Тачи омогућили да обиђе то језеро.

Градоначелник Зубиног Потока Стеван Вуловић изјавио је за РТС да су се косовске специјалне јединице повукле са вештачког језера Газиводе нешто после 14 часова.

„Јединице РОСУ су се повукле, тренутно је мирно“, рекао је Вуловић за РТС.

На питање да ли је тачно да се косовски председник Хашим Тачи провозао чамцем по језеру, Вуловић је рекао да се није ни провозао, већ да се „крио у приобаљу“.

Он је додао и да је важно да нико није повређен, а ни ухапшен.

Како су за Блиц јавили српски извори, припадници РОСУ повукли су се из северног дела Косова, након што су пре неколико сати са десет возила запосели магистрални пут у правцу Зубин Поток – Брњак и тиме заузели све прилазе језеру Газиводе.

На северу Косова било је око 80 припадника РОСУ који су били распоређени су од Газивода до Брњака.

Извор: Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ