Русија Свет

ИЗРАЕЛСКИ НОВИНАР ОПЛЕО ПО СВОЈОЈ ЗЕМЉИ: Хвала, мајчице Русијо, што си поставила Израел на место!

Последњих година Израел се „отео контроли“ тако што неометано патролира ваздушним простором Либана и бомбардује територију Сирије, пише дописник листа „Харец“ Гидео Леви. Русија, која је после инцидента с Ил-20 одлучила да у Сирију пошаље комплексе С-300, успела је да обузда Израел, показавши му тиме границе дозвољеног, сматра новинар.

– Иза облака се указује зрак наде: Неко утврђује дозвољене оквире за Израел. Први пут после много година друга држава даје до знања Израелу да његов утицај има своје границе, да је ненормално да ради све што му падне на памет, да он није једини учесник у игри, да Америка не може увек да га штити и да он не може бесконачно да причињава штету – пише новинар “Хареца”.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према мишљењу новинара, Израелу су таква ограничења потребна као ваздух. Последњих година су охолост и геополитичке околности дозволиле тој земљи да се отме контроли.

Израелски авиони су могли да патролирају ваздушним простором Либана, буквално као да је њихов, бомбардовали су Сирију. Израелска војска периодично уништава Газу, држи је у бесконачној опсади и наставља да окупира Западну обалу реке Јордан.

– Изненада је неко устао и рекао: “А сад је доста! Макар у Сирији, доста!” Хвала, мајчице Русијо, за то што ограничаваш дете које одавно нико није покушао да примири – наглашава аутор текста.

Према његовим речима, руски одговор је изазвао “тупост” Израела, што је само показало колико је тој земљи потребан “одговоран одрасли, способан да је обузда”. Деценијама се Израел није суочавао с таквим “чудним феноменом”, пише новинар. Пролетос је агенција “Блумберг” цитирала бивше и актуелне израелске чиновнике који су претили да ће израелска војна авијација бомбардовати С-300 ако Русија испоручи те комплексе Сирији. Сада су гласови тих који су причали у празно утихнули, напомиње Леви.

Према његовом мишљењу, свака држава има право на противваздушну одбрану и нико не може силом да јој одузима такву могућност. Та једноставна истина, међутим, израелским властима звучи као да је с оног света. Они су навикли да сматрају суверенитет других земаља бесмисленим, а свој сопствени — светим и највишим. Израелске власти су се некажњено мешале у унутрашње послове земаља у региону, користећи као изговоре права или измишљена страховања за националну безбедност. Све је то неочекивано наишло на руско “њет”, које је вратило Израел у стварност, тврди Леви. Могуће је да ће то макар мало уравнотежити “интоксикацију влашћу” која је завладала земљом последњих година, да ће она постати мудрија и да ће се обновити. Русија би нехотице могла да буде боља за Израел него “сва та безумна подршка коју добија од актуелне америчке администрације и њених претходника”, сматра Леви.

– Русија је показала свету начин на који се треба обраћати Израелу, користећи само онај језик који он разуме. Нека они који заиста брину о добробити Израела и правди науче како се то ради: само применом силе – сматра аутор текста. Према мишљењу новинара, тек када Израел кажњавају и приморавају да плати рачуне, он поступа исправно. Његова војна авијација ће добро размислити пре него што почне ново бомбардовање Сирије, “чији значај, ако и постоји, уопште није јасан”.

– Ако би се слично руско “њет” надвило и изнад Газе, могло би се избећи много бескорисних смрти и разарања – закључује аутор.

 

Извор: rs.sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ