Србија

МАЈЕР О КОСОВУ: Америка прихвата промене граница на Балкану! Вашингтон се неће супротставити!

БЕОГРАД – Бивши заменик шефа ЦИА за Балкан Стивен Мајер рекао је да не верује да ће се Вашингтон супротставити промени граница на Балкану и истакао да се у америчкој политици према Косову и целом региону догодила значајна промена.

„Не верујем да ће се, ако овдашње руководство жели да мења границе, Вашингтон супротставити“, рекао је Мајер, додајући да „Немачка хоће, јер страхује од нестабилности“, а да су Британци расположени „фифти-фифти“, док би, према њему, ЕУ прихватила решење ако до њега дође.

Прича о разграничењу је заправо промена граница, рекао је Мајер, наводећи да то он прича већ 20 година и да то треба и да се догоди.

„Српским пријатељима сам рекао да морају да разумеју да се већи део Косова не може вратити, јер то значи рат. Али, област северно од реке Ибар је друга прича“, сматра Мајер, који данас ради као декан америчког Универзитета за националну безбедност „Данијел Морган“.

Што се јужног дела КиМ тиче, Мајер каже да српске заједнице имају опције или да остану или да се преселе.

Према њему, потребно је одржати и референдум у Републици Српској са три опције – останак у БиХ, независност или придружење Србији.

То би, сматра Мајер, земље начинило хомогенијим.

Иако је највећи део политике према Балкану остао ствар инерције пренете из прошлости, Трампова администрација ипак верује у локално самоопредељење, што је „стварна прилика за ваше лидере“, истакао је Мајер.

Председник Србије Александар Вучић је, нагласио је Мајер, у стању да балансира између Запада и Русије, јер Србија има интересе на обе стране.

Мајер верује да је могуће да мале земље истовремено буду у добрим односима са САД, Русијом и Кином, а да не трпе последице.

„Важно је да се лидери договоре о мирном решењу спорова, упркос томе што ће бити увек гласова против“, закључио је Мајер за „Новости“.

 

Извор: Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ