Свет

ЗОВУ ГА КОМЕТА СМРТИ: Опасан астероид се ближи Земљи! Личи на лобању, а ево шта би се догодило ако удари нашу планету!

Нашој планети још једном ће се приближити астероид налик на лобању.

Астероид 2015 ТБ145, који многу зову „комета смрти“, пролетеће крај Земље 11. новембра.

Иако су астрономи првобитно астероиду дали надимак „Велика бундева“, многи су указали на чињеницу да заправо личи на дивовску лобању.

Иначе, први пут је уочен 15. октобра 2015, само пар недеља пре него што је пројурио близу Земље 31. октобра, на Ноћ вештица. Током тог сусрета 2015 ТБ 145 био је само 1,3 лунарне удаљености од Земље, док ће овог пута пролаз бити доста сигурнији, на 105 лунарних удаљености.

“Путања 2015 ТБ145 добро нам је позната”, рекао је Пол Чодас, директор Центра за проучавање објеката у земљиној близини још 2015. Процењује се да је астероид пречника 700 метара, а иако можда делује велико, астероид је у ствари толико мален да нема никаквог гравитационог утицаја на Месец или Земљу.

Нема опасности да би овај астероид могао да удари уЗемљу, а ако би се то којим случајем догодило, ударац би уништио омању државу или би покренуо велики цунами.

„Открили смо да објекат рефлектује око 6 одсто светлости које добије од Сунца”, рекао је Вишну Реди из Планетарног научног института у Таксону, у Аризони.

“То је слично свежем асфалту, и док нам је овде на Земљи то доста мрачно, и даље је светлије од типичне комете која рефлектује 3 до 5 одсто светлости. То указује да је кометског порекла, али како није видљив гасни омотач, закључак је да се ради о мртвој комети“, наводи се.

Следећи пут кад овај астероид пројури поред Земље биће то у августу 2027. А тада ће проћи на само једној лунарној удаљености (383.000 километара) од Земље.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Kurir.rs/Ifl science

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ