Свет

Амерички саветник предвиђа колапс Алијансе: Трамп би Америку могао да повуче из НАТО

Бивши саветник америчког председника Доналда Трампа предвиђа колапс Алијансе

ПРЕДСЕДНИК Трамп се на изборима кандидовао као неинтервенциониста и доследно се супротставља ратовима у Ираку, Авганистану и Сирији, а могуће је да ће у свом другом мандату покушати да „изведе“ САД из НАТО, јер савез више нема легитимну сврху. Имао је смисла у тренутку након Другог светског рата. Али, већина наших партнера у Алијанси агресивно „тргује“ са Русима, а не уплаћује свој удео, чиме ми и даље сносимо несразмеран износ трошкова њихове могуће одбране. Претпостављам да би председник током свог другог мандата могао да нас извуче из НАТО.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Говори овако, ексклузивно за „Новости“, Роџер Стоун, бивши саветник америчког председника Доналда Трампа, предвиђајући колапс Алијансе. Овај политички консултант, дугогодишњи Трампов пријатељ, сматра да постоји могућност да САД напусте и Светску трговинску организацију, али да не види околности под којима би се то догодило у случају Уједињених нација.

* Трамп је променио спољну политику САД, да ли мислите да он систематски покушава да разгради садашњи светски поредак?

– Председник је одбио рат у Ираку, супротставио се сукобима у Авганистану и противио се рату у Сирији. Искрено речено, „дубока држава“ и конкретни интереси војноиндустријског комплекса заиста покушавају контрамерама да преокрену његове намере. Ово је једна од области за које сам добио највише критика када су у питању потези председника. Мислим да су његови инстинкти добри, али је дозволио генералима да му говоре шта мора да ради.

* Која је Трампова позиција према Сирији?

– Мислим да се ставови председника и администрације о Сирији разликују. Ако погледате мапу, можете да схватите зашто су Руси много више забринути за Сирију него ми. То је на њиховој граници. Ако би дошло до револуције у Мексику, онда бисмо ми вероватно били више забринути, а Русе не би било брига. Није вредно ризиковати трећи светски рат, изазивајући Русе у земљи која се налази на њеним границама.

* Ближе се новембарски избори за Представнички дом и Сенат?

– Мислим да је политичка ситуција у САД изразито нестабилна и, иако су избори за свега неколико недеља, њихов исход није јасан. Остаје да се види да ли ће председник Трамп успети да америчком народу формулише значај ових избора. То је нешто што још није урадио. Имамо економски раст од готово пет одсто, 3,2 милиона нових радних места, раст зарада је достигао врхунац, уз рекордан ниво незапослености. Ово су све фактори који ће бити битни.

* Ако неким случајем демократе победе у новембру, да ли је могуће да ће покушати да смене Трампа?

– Ако демократе освоје Представнички дом, мислим да се можемо кладити да ће гласати о разрешењу (импичменту). Међутим, важно је да људи схвате да је то само оптужба, тада би морало да се одржи комплетно суђење у Сенату, а Сенат би двотрећинском већином морао да гласа о разрешењу председника.

* Да ли ће се председник Трамп кандидовати на изборима 2020. и ко ће бити његов демократски противник – Бајден, Блумберг, Берни?

– У политици је једна недеља као век. Рекао сам да нисам сигуран да ће се председник Трамп поново кандидовати. Ако ревитализује америчку економију онако како тренутно чини, ако затвори наше границе, ако на адекватан начин побољша трговинске споразуме, могао бих да га видим како одлази, тврдећи да је постигао све што је хтео. Да је поново Америку учинио великом. Иначе, демократе су веома слабе. Желео бих да номинију Џоа Бајдена, за кога мислим да је патетични губитник, са заблудама о сопстваној величини.

* Шта је са Хилари Клинтон?

– Не знам ниједног члана Демократске странке, а имам доста пријатеља међу демократама, који не жели да јој види леђа. Хилари Клинтон је једна од најомраженији особа у Америци и дели друштво више него Трамп. Она је злобна, гадна, вулгарна, кратког фитиља, похлепна, егоцентрична, повлашћени криминалац… Једна од најкорумпиранијих особа која се икада кандидовала за јавну функцију.

* Познато је да председник Трамп има опозицију у Белој кући. Ко предводи ту опозицију, потпредседник Пенс?

– Не верујем потпредседнику Пенсу. Он представља естаблишмент републиканаца, а под утицајем је фармацеутске индустрије из Индијане. Такође био није био довољно ефикасан у својој подршци председнику. Нарочито у вези са питањима илегалне сарадње са Русима је био веома тих, уместо да брани свог шефа. Ипак, мислим да је председников шеф кабинета генерал Џон Кели прави вођа опозиције против председника, што је иронично, али је тако. Он је припадник „дубоке државе“, није гласао за Трампа, као и већина чланова Трампове Беле куће. Као човеку који је пријатељ Доналда Трампа четрдесет година, мени је све то загонетно – како и зашто се окружио издајницима.

* Рекли сте да се Русија није мешала у изборе 2016. Да ли Хилари и демократе атакују да пониште вољу америчког народа?

– Управо се то догађа. Молерова истрага је очигледан покушај да се поништи оно што нису могли да учине на изборима 2016. године. А то је да се пониште резултати и да се уклони човек који је законски изабран за председника САД. Ето, толико је једноставно! Истрага илегалне сарадње са Русима, више него било шта друго, требало је да буде бежање од чињенице да су Обамина администрација, његови министарство правосуђа и ФБИ користили неуставне федералне налоге да шпијунирају изборну кампању Доналда Трампа. То је злоупотреба моћи која је далеко гора од „Вотергејта“, и вероватно иде до самог врха. Дакле, како би то сакрили, морали су да створе контроверзу о илегалној сарадњи са Русима.

* Шта мислите, о чему су председници Путин и Трамп причали током недавног самита у Хелсинкију?

– Надам се да су разговарали о томе како се носити исламским тероризмом, што је проблем за обе наше земље. Искрено, мислим да данас на светској сцени мања претња долази од Руса, а већа од Кинеза, и да у неким областима имамо зајединички интерес са Русима. На пример, у области борбе против исламског тероризма.

 

Извор: Novosti.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ