Регион

Хрвати величају идејног творца Јасеновца: Убио је 150.000 људи, а сада га славе као витеза

Повампирилие се усташе

Католичка црква у Карловцу и Сплиту уступила је простор за представљање књиге о Вјекославу Максу Лубурућу, идејном творцу и заповеднику система концентрационих логора међу којима је и Јасеновац.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Књига носи назив „Живот Вјекослава Макса Лубурића – генерала Дрињанина“ аутора Влада Владића.

У Карловцу је заказана за 10. октобар, а како стоји у у позиву на промоцију, ради се о делу и животу „хрватског витеза“.

Vjekoslav Max Luburić, zapovjednik logora smrti JasenovacJedan od najvecih zlocinaca II svjetskog rata. Nazalost…

Posted by Ustaše su najveća sramota Hrvata on Saturday, November 23, 2013

Иначе, под Лубурићевим заповедништвом страдало је више од 150.000 људи, углавном Срба, Рома и Јевреја.

Саво Штрбац, председник Информационо-документационог центра Веритас, сматра да је то потпуно логичан наставак филма о Јасеновцу Јакова Седлара или недавно објављене књиге Игора Вукића.

– Са хрватског аспекта то је потпуно нормално. Он је човек који је проглашен витезом од Павелића, који је задужио НДХ, коју још увек поштује и заговара велики део Хрвата, посебно верника, а промоција његовог лика и дела потпуно се уклапа у рехабилитацију усташтва, иза које стоји управо црква потпомогнута бранитељима – подсећа Штрбац.

Милојко Будимир из Удружења Срба из Хрватске каже да католичка црква само остаје доследна политици коју је водила током Другог светског рата.

– Знамо да је она била умешана у многе злочине у Јасеновцу и на другим местима и каква је била улога Алојзија Степинца. Они никада нису направили отклон од тог времена и осудили злочине, па не треба да чуди што промовишу једног злочинца – закључује Будимир.

 

Извор: Srbija Danas/Srpski Telegraf

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ