Свет

ВЕЛИКИ ПРЕОКРЕТ: Земља ће постати ЛЕДЕНА ПЛАНЕТА! Предстоје нам највеће хладноће у КОСМИЧКОЈ ЕРИ

НАСА спровела најновија истраживања, а резултати су ЗАСТРАШУЈУЋИ

Сунце улази у један од својих минимума у космичкој ери. Сунчевих пега није било у готово свим претходним месецима 2018, а ултравиолетно зрачење је нагло опало. Нова истраживања показују да највиши слојеви Земљине атмосфере реагују и да велике хладноће тек долазе.

Ове податке открио је инструмент “Сајбер”, на НАСА сателиту “Тајмд” (Тимед), који прати емисије угљен-диоксида (ЦО2) и азот-оксида (НО), две супстанце које играју кључну улогу у енергетском билансу ваздуха од 100 до 300 километара изнад површине наше планете. Мерењем инфрацрвеног зрачења ових молекула, “Сајбер” може да утврди топлотно стање гаса на самом врху Земљине атмосфере, односно у слоју који научници називају термосфера.

– Очит је тренд хлађења – каже Мартин Млинчак, из НАСА истраживачког центра “Ленгли”. – Високо изнад Земљине површине, близу ивице свемира, наша атмосфера губи топлотну енергију. Ако се садашњи трендови наставе, горњи слојеви атмосфере би ускоро могли постати рекордно хладни, најхладнији у космичкој ери (или: откако су почела космичка истраживања).

– Термосфера се увек хлади током Сунчевог минимума и то је један од најважнијих начина на који 11-годишњи Сунчев циклус утиче на нашу планету – објашњава Млинчак.

Како се једанаестогодишњи циклус сунчаних промена приближава крају, термосфера је близу тога да буде рекордно хладна. Млинчак каже да би се “то би могло догодити за неколико месеци”.

Недавне студије Млинчака и његових сарадника, овде графички приказане, показују да стање термосфере варира зависно од Сунчевих циклуса, а варијације се могу описати уз помоћ пет једноставних израза: врло хладно, хладно, неутрално, топло и врло топло. Долази период – врло хладно!

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Srbija Danas/Novosti.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ