Регион

Бивши припадник српске ТАЈНЕ СЛУЖБЕ открива: Заев сатеран у ћошак! Остао му само ЈЕДАН АДУТ

Македонци ће опет на гласање?

Референдум у Македонији доживео је тотални фијаско упркос настојању владе у Скопљу, предвођеном Зораном Заевим, да промени име државе. Међутим, из изјава Заева да је референдум успео и да је истакао „победу демократије“ може се наслутити следећи корак премијера Македоније – нови избори.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Чињеница је да је народ Македоније дубоко подељен и то на више нивоа. Први је свакако етнички, сама Македонија може се поделити на источну (територија на којој су већина Македонци) и на западну (територија на којој су већина Албанци).

Сами Македонци су подељени и у политичком смислу на две главне партије које чине већину у садашњем Собрању – на Социјалдемократски савез Македоније (СДСМ) чији је лидер Зоран Заев и на Унутрашњу македонску револуционарну организацију — Демократска партија за македонско национално јединство (ВМРО-ДПМНЕ) чији је лидер Христијан Мицкоски.

Ове поделе довеле су управо до тога да референдум није успео што потврђује политички аналитичар Божо Спасић за портал СрбијаДанас.цом.

– Зоран Заев није изгубио због подршке Американаца, због уласка у НАТО, већ због тешког сукоба који влада унутар македонског друштва између такозване источне и западне Македоније. Западна Македонија коју чини албанска популација била је апсолутно за прихватање референдума – наводи он.

Зоран Заев је, тренутно, остао без адута помоћу којих би могао да промени име државе и да на тај начин приближи Македонију Европској унији и НАТО алијанси. Резултат референдума као и недостатак двотрећинске већине у парламенту га у томе спречава. Коалиција која чини садашњу владу у Скопљу нема потребних 80 посланика помоћу којих би македонски премијер могао да спроведе Преспански договор потписан између Македоније и Грчке, а којим се предвиђа, између осталог, промена назива државе у „Северна Македонија“.

Међутим, из изјава Зорана Заева након референдума, намеће се закључак да ће Македонци опет на гласање, али овога пута на парламентарне изборе.

– Наводи Зорана Заева да у случају не оствари у Собрању сагласност да се усвоји резултат референдума, а за то не постоји шанса, натераће га да искористити последњи адут, а то је организовање нових избора, где он рачуна да би могао добити апсолутну већину којом би осигурао оно што се тражи од њега и његових налагодаваца – подвлачи аналитичар Божо Спасић.

 

Извор: Srbija Danas

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ