Србија

БРУКА! ЗАПАДНИ МОЋНИЦИ ПОДРЖАВАЈУ ШИПТАРСКО НАСИЉЕ! Дачић: Срамно је што ЕУ ћути на Тачијево насиље!

ЕУ се огласила као неки врховни савет са Тибета и говорила о томе да све стране буду мирне. То је иритирајуће! Па од чега то ми треба да се уздржимо?!

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић поручио је јуче да је скандалозно и срамно то што су Европска унија, НАТО и САД остали неми пред насилним упадом специјалаца РОСУ и председника лажне државе Косово Хашима Тачија на језеро Газиводе!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Дачић је ћутање Брисела и потоњи закаснели скандалозни позив на уздржаност обе стране (видите оквир), упоредио са реакцијом будистичких монаха са Тибета.

Следбеници Далај-ламе

Министар спољних послова поручио је да нам је ова последња у низу албанских провокација показала да од ЕУ не треба да очекујемо баш ништа, пошто они нису спремни да реагују чак ни на очигледно кршење Бриселског споразума.

– ЕУ је прво сатима ћутала, а онда се огласила као неки врховни савет монаха са Тибета и говорила о томе да све стране треба да буду мирне!? Нису се уопште трудили да учествују у решавању овог проблема, а председник Вучић није уопште могао да их добије на телефон… Ништа ја више не очекујем од ЕУ. Ја сам то Вучићу сто пута рекао, не треба рачунати да ће се они уопште трудити да буду објективни. Не само ЕУ него цела западна међународна заједница – рекао је Дачић и додао да се ситуација донекле променила јер сада сви у свету схватају да је приштинска страна она која стално прави проблеме.

Чињенице
* Више од 50 наоружаних специјалаца РОСУ упало је у суботу у Центар за екологију и развој спорта у Зубином Потоку и ухапсило четворицу Срба
* Председник лажне државе Косово Хашим Тачи провозао се чамцем по језеру Газиводе и рекао да је хтео да се увери у природне лепоте (Газиводе су вештачко језеро, прим. ур.)
* Председник Србије Александар Вучић хитно се обратио генералном секретару НАТО Јенсу Столтенбергу и ЕУ, са циљем да се заштити српски народ и имовина
* У Зубином Потоку Срби блокирали магистрални пут Рибариће – Косовска Митровица ка административном прелазу Брњак и организовали миран протест
* РОСУ се око 16 часова повукао са Газивода
* Током вечери уклоњена блокада пута

– Међутим, и даље нема негативних реакција и даље нема притиска на ту страну да се придржава договора. То је јако иритирајуће! Траже сад од нас да се суздржимо! Па, забога, од чека ми да се суздржимо?! – запитао је Дачић.

Подсећамо, портпаролка високе представнице ЕУ за спољну политику Маја Коцијанчић позвала је на „смиреност и уздржаност свих страна поводом тензија у вези са посетом косовског председника Хашима Тачија северу Косова“!? Коцијанчићева једино није објаснила шта је то Србија погрешно урадила и да ли је требало да ћутке посматрамо насиље и физичко иживљавање косовских снага над нашим народом у јужној српској покрајини.

У осврту на сам упад до зуба наоружаних припадника РОСУ, који су дугим цевима ударили на голоруке српске раднике на Газиводама, Дачић каже да нема никакву дилему да је у питању пажљиво осмишљена провокација.

– Не верујем да се у Тачију пробудио туристички дух да обиђе језеро Газиводе. То је провокација, односно континуитет поступака који су се дешавали у претходним месецима, а који руше ионако тешку стечену стабилност на КиМ – рекао је шеф дипломатије и објаснио да никакве безбедносне снаге Косова не могу да дођу на север Косова док се не испуне два услова:

Још десет земаља ускоро повлачи признање Косова
Ивица Дачић тврди и да ће до краја године између пет и десет земаља повући признање независности Косова:

– Током састанака које сам имао недавно у УН сазнао сам да Оман, Уганда и Лесото нису признале Косово, а да их је Приштина сврстала у земље које то јесу учиниле. Шеф дипломатије Сомалије ми је рекао да они сматрају КиМ делом Србије, а ја му кажем: „Хеј, човече, али ви сте признали Косово?!“. Баш због таквих ситуација активно радим на томе да се ревидира списак држава које их сматрају државом.

– Први услов је да буде обавештен КФОР, а други да се о томе обавесте и сагласе председници српских општина. За упад РОСУ на Газиводе не знам да ли је КФОР обавештен, јер се са њихове стране само јављају извињења, пропусти и накнадне реакције. Али знам да нико од наших председника општина нипошто није дозволио онако нешто… – подвукао је Дачић.

Врхунац безобразлука

С њим је сагласан и директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, који је најоштрије осудио изјаву портпаролке високе представнице ЕУ Маје Коцијанчић.

– Као да су Срби на КиМ поново напали сами себе, па обе стране позива на уздржаност. Сматрам да је ово врхунац безобразлука и неозбиљности у овако тешким околностима и да је то још једном доказало да ништа не треба да очекујемо од представника ЕУ – констатовао је Ђурић.

 

Извор: Informer.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ