Србија

КОСОВСКИ ПРЕМИЈЕР СЕ ЗАИГРАО! ПУЦА У ПРАЗНО! Војска Косова не може бити формирана без ПРИСТАНКА СРБА!

Фото: Јутјуб

Лажирање Иако се Рамуш Харадинај при повратку са ГС УН из Њујорка похвалио да су САД дале благослов за формирање косовске армије, изоставио је познат услов Вашингтона – да је за то неопходна сагласност српских посланика

Косовски премијер Рамуш Харадинај је, при повратку са Генералне скупштине УН, где је вијао стране дипломате по ходницима, изјавио да су САД дале благослов за трансформацију безбедносних снага у војску Косова. Он је, међутим, „заборавио“ да помене познати услов Вашингтона – за формирање војске Косова неопходне су уставне промене и, значајније, сагласност српских посланика у косовском парламенту.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пошто дозволу Срба неће добити, ово је само још једна у низу лажираних порука Харадинаја и његов покушај да импресионира косовске Албанце, оцењују саговорници Курира.

– Власт у Приштини је у озбиљној политичкој кризи, за наклоност се боре Харадинај, Хашим Тачи, Кадри Весељи… И то је искључиво за унутрашње политичке потребе, јер није тајна да НАТО и САД у начелу подржавају формирање војске Косова, али искључиво уз уставне промене и сагласност Срба. Харадинај тај други, значајнији део није ни поменуо. Чињеница је да нема шансе да Срби на то пристану, тако да Харадинај прича у празно – објашњава бивши дипломата Зоран Миливојевић.

И директор Међународног института за безбедност Орхан Драгаш наводи да САД и друге велике силе имају јасан став о том питању, а то је да војска Косова може бити формирана само у складу с уставом Косова и уз сагласност српских посланика, што у овом тренутку не постоји.

– Пре две недеље су косовске власти, мимо устава Косова, преименовали косовске снаге безбедности у оружане снаге Косова. Нема дилеме да ће они наставити тим путем док не заокруже форму и направе војску Косова. Харадинај покушава да скрене пажњу јавности на себе и да се самоукључи у преговарачки процес са Србијом, и ове његове изјаве служе искључиво за унутрашње политичке прилике на Косову – каже Драгаш и закључује да су захваљујући храбрости и државничким одлукама председника Александра Вучића, и Харадинај и други политичари на Косову, али и међународна заједница, видели пре неколико дана (поводом доласка РОСУ на Газиводе) да Србију нико не може да понижава и да ће Србија увек штитити свој народ на Косову.

Збрисао, а сад провоцира
Тачи: Нисам тражио дозволу
за Газиводе, нити ћу икада

Председник Косова Хашим Тачи изјавио је да никада није тражио дозволу да би посетио Газиводе и север Косова, нити ће то икад учинити.

– Косово је слободна, јединствена, демократска и мултиетничка држава у којој је слобода кретања гарантована за све грађане Косова, без обзира на техничке потешкоће које се могу појавити тренутно. Посетио сам север и урадићу то кад год мислим да је потребно. Никад нисам, нити ћу убудуће тражити дозволу за тако нешто – казао је и нагласио да дозволу за посету на северу морају да траже „посетиоци из Србије“.

Рафали на кућу кафеџије
Дражевић: Напали су ме јер
је Тачи код мене пио кафу

Власник локала у селу Бањска у општини Зубин Поток Горан Дражевић оценио је да је на његову кућу пуцано из ватреног оружја зато што је у суботу косовски председник Хашим Тачи посетио његову кафану, где је попио кафу и ракију. Дражевић је рекао да се напад догодио у недељу око три сата после поноћи, када су сви у кући спавали.

– Спавао сам у кући са супругом и децом, гађали су и собу у којој смо спавали. Оштетили су ми собу и локал, пошто су гађали рафалом с пута – казао је Дражевић, који је бивши официр Војске Југославије.

 

Извор: Kurir.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ