Србија

МОСКВА: Вучић данас објашњава Путину свој план о подели Косова

Фото: Јутјуб

Председници Србије и Русије Александар Вучић и Владимир Путин разговараће данас у Москви о Косову, недавној посети косовског председника Хашима Тачија северу Косова и упаду припадника РОСУ на ту територију, те важности подршци Русије настојањима Србије да Косово не постане члан међународних организација.

Такође, Вучић ће објаснити Путину свој план о разграничењу Београда и Приштине, а биће речи и о предстојећим изборима у БиХ, о војној сарадњи и Српско-руском хуманитарном центру у Нишу, будући да Руси с правом не престају да траже дипломатски статус за своје припаднике у том центру, наводе за Данас незванично дипломате говорећи о данашњим разговорима лидера Србије и Русије у Москви.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Саговорници наводе да ће важна тема бити и српски извоз у Русију и подсећају да руска страна истиче да је посета Вучића заказана још пре неколико месеци и да до сусрета Путина и Вучића није дошло због пораста напетости на Западном Балкану, „већ да је реч о редовној радној посети с циљем разматрања обимне привредне, енергетске и трговинске сарадње“.

„Упркос инсистирању Руса да се ради о уобичајеним разговорима, наравно да ће се разговарати и о ситуацију у региону Балкана и другим међународним темама, те да ће бити наглашено да Србе и Русе повезују заједничка историја и срдачна међусобна осећања“, напомињу дипломатски извори.

Упитан шта очекује од данашњег сусрета двојице председника, Игор Новаковић, директор истраживања ИСАЦ фонда, наводи за Данас да сматра да ће Вучићева посета поново бити помпезно изведена и да ће фокус јавности у потпуности бити скренут на њу.

– Што се тиче садржаја, вероватно ће бити више речи око подршке приступу Београда у преговорима са Приштином, односно конкретном решењу које се последњих месеци форсира. Иако имамо најаву да би Руска Федерација такво решење и прихватила, како је наговестила Марија Захарова, портпаролка Министарства спољних послова Русије, нисам сигуран да им је оно у потпуном интересу, пре неког широког договора Москве са Западом око кључних питања која занимају Русију, као што су Крим, Украјина, Грузија. Такође, верујем да ће посета садржати и склапање неких нових договора о сарадњи, те, вероватно, потписивање нових билатералних уговора, оцењује Новаковић.

Портал Спутњик је објавио да је председник Србије јуче допутовао у Русију и да је данас планирано да се састане са председником Русије. Како је прецизирано, амбасада Србије у Москви је саопштила да се председник Вучић већ налази у Москви и да је за јуче био планиран „приватни програм“, а данас „намерава да се састане са председником Русије“. Кремљ је саопштио да ће Путин и Вучић разговарати о билатералним односима и регионалним и међународним проблемима.

Вучић је раније изјавио да ће током састанка са Путином разговарати о свим важним питањима за Србију, а да ће приоритет у разговору бити ситуација на Косову, најављујући да ће затражити подршку од руског лидера у вези са КиМ. Упитан да ли ће Русија пружити помоћ Србији, портпарол руског председника Дмитриј Песков је одговорио:

„Прво треба да се одржи састанак.“

 

Извор: Danas.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ