Русија Србија

Путин ЗАГРМЕО на Шиптаре: Свако ко нападне Србе на Косову мора да рачуна и на СУКОБ СА РУСИМА

Председник Србије Александар Вучић састаће се сутра у Москви са руским лидером Владимиром Путином. То је чак 12. званични састанак двојице председника од доласка Вучића на власт.

Главне теме сусрета двојице званичника биће криза на Косову, односно све учесталије провокације шиптарских екстремиста, али и ситуација у БиХ, односно у Републици Српској. Председник Русије, како поручују из Кремља, спреман је да на све могуће начине помогне Србији и Србима, а Путинова кључна порука јесте да свако ко мисли да нападне Србе на Косову мора да рачуна и на сукоб са Москвом!

– Руском председнику је стало да истакне да је спреман да на све могуће начине помогне Србији. Вучић то зна, али ће Путин још једном поновити да свако ко мисли да нападне Србе на Косову мора да рачуна и на сукоб са Русијом – преноси извор из Кремља.

Сам Вучић рекао је да је безбедносно-политичка ситуација на Балкану веома озбиљна и да зато треба пажљиво мерити сваки потез и сваку реч.

– У тренутку када ми у Србији имамо озбиљан економски напредак и када тме можемо да будемо више него задовољни, имамо и значајне политичке проблеме у региону и много тога што нарушава стабилност. У том смислу, сусрет с Путином јесте веома значајан за нас. Разговараћемо и о билатералним односима, који су политички добри, али могу бити и бољи, као и о многим заједничким пројектима. Прво ћу имати разговор у четири ока са Путином, а потом и састанак делегација – најавио је Вучић, додајући да ће тражити конкретну политичку подршку за Србију.

– Верујем да ћемо је од председника Путина добити, као што смо је имали у претходном периоду. Данас су другачије околности и прилике, више је тензија и важно је да о свему томе разговарамо. Радим конкретно, Путин такође, он није човек који воли оне празне приче около-наоколо – наглашава Вучић.

Александра Јоксимовић, директорка Центра за спољну политику, сматра да догађаји попут инцидента на Газиводама имају одређену врсту запаљивости.

– Сусрет Вучића и Путина раније је најављн и није у директној вези са инцидентом са Газиводама. Ипак, важно је разговарати са свим актерима који могу утицати на питање Косова, а Русија је један од важних фактора. Важно је и да Вучић и Путин разговарају о виђењима наставка дијалога – подвлачи Јоксимовић.

 

Извор: Srbija Danas

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ