Регион

Скандал! ЛИДЕРИ УН, ЕУ и НАТО ТРАЖЕ ДА МАКЕДОНИЈА не уважи вољу народа на референдуму

Највиши званичници Уједињених нација, Европске уније и НАТО савеза траже од македонског руководства да свесно прекрше закон и да, иако по Уставу Македоније да би успео референдум потребна излазност грађана преко 50%,, упркос референдумском одзиву од само 38% Македонаца, промене име држави у Северну Македонију и уведу земљу у ЕУ и НАТО.

Председник Европског савета Доналд Туск и генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг позвали су у недељу македонске политичаре да искористе, како су навели, историјску прилику за придружење ЕУ и НАТО коју је омогућио Договор Атине и Скопља из Преспе

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Договор о имену између Атине и Скопља створио је историјску прилику за земљу (Македонију) да се придружи трансатлантској и европској заједници као равноправан члан. То би живот људи у земљи и њихове деце променило набоље“, навели су Столтенберг и Туск у заједничкој изјави.

Они су додали да је у недељу на консултативном референдуму огромна већина гласалих подржала тај пут“ и да је „сада у рукама политичара у Скопљу да одлуче о даљем путу“.

„Одлуке које буду доносили наредних дана и недеља одредиће судбину њихове земље и њиховог народа за многе наредне генерације. Охрабрујемо их да искористе ову историјску шансу“, додали су високи званичници ЕУ и НАТО.

Грађани Македоније изјашњавали су се у недељу на консултативном референдуму о Договору с Грчком који предвиђа да земља промени име у Северна Македонија, што је услов за њене евроатлантске интеграције.

АНТОНИО ГУТЕРЕШ: Убедљива већина на референдуму гласала за ново име Македоније! УН ће пружити сву потребну подршку!
Генерални секретар УН Антонио Гутереш изјавио је у недељу да је примио к знању резултате консултативног референдума у Македонији оценивши „важним“ то што се „убедљива“ већина оних који су гласали изјаснила за споразум о новом имену за ту земљу, наводи се у саопштењу светске организације.

Гутереш је „позвао све домаће политичке снаге да спроведу (то што је одлучено) преко институција своје земље“, наводи се у саопштењу УН.

И власт и опозиција у недељу су прогласили победу,дан после референдума на којем је за споразум о промени имена гласало 91,46 одсто изашлих гласача, али на којем готово две трећине грађана није гласало.

Уједињене нације које су почетком лета помогле постизање споразума Грчке и Македоније, на располагању су да „пруже сву потребну подршку“ решењу „уз посредовање својих изасланика или организација, фондова и програма Уједињених нација“, додаје се у саопштењу Антониа Гутереша.

Македонски премијер Зоран Заев и грчки Алекис Ципрас у јуну су постигли споразум под покровитељством УН, који предвидја да се Македонија назива „Република Северна Македонија“. Ако споразум одобре обе земље, Атина ће уклонити вето на приступање Македоније Европској унији и НАТО-у.

 

Извор: Kurir.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ