Русија Србија

ОДМАХ ПОСЛЕ САСТАНКА: Русија позвала Србију да заједно праве најмоћнији…

Шеф државне корпорације „Росатом“ Алексеј Лихачов позвао је стручњаке из Србије да учествују у међународном пројекту изградње најмоћнијег светског вишенаменског истраживачког нуклеарног реактора на брзим неутронима.

„Желим да искористим ову прилику да кажем Поповићу да га са великим задовољством позивамо у наш међународни пројекат брзог истраживачког реактора — пројекат МБИР“, обратио се Лихачев српском министру за иновације и технологије Ненаду Поповићу на конференцији „Атомска енергетика — основа глобалног партнерства и савременог развоја“ у оквиру „Руске енергетске недеље“ која се одржава у Москви и чији је медијски партнер „Русија севодња“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Мислим да српски научници могу да дају солидан допринос том раду“, додао је шеф „Росатома“.

Поповић је навео да у Србији важи мораторијум на изградњу нуклеарних страница, али да нема мораторијума на истраживања у области атомске енергије.

„Мислим да се са ’Росатомом‘ можемо вратити на то тржиште. То се посебно односи на истраживања. Развијаћемо нуклеарну медицину, као и истраживање атомске технологије у агро-индустријској сфери“, рекао је министар.

Реактор снаге 150 мегабајта се гради у бази Научно-истраживачког института у Димитровграду, у Уљановској области.

 

Извор: rs.sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ