Србија

Тотално расуло, не знају више шта ће од муке: Тачијева посета поделила Косово

Посвађали се!

Недавни боравак председника привремених косовских институција, Хашима Тачија, на језеру Газиводе, на северу Косова и Метохије, која је подигла тензије између Београда и Приштине, открила је и проблеме унутар владајуће Демократске партије Косова, пише приштинска Коха.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Под насловом који каже да је Тачијев брод „потопио“ министра правосуђа Абељарда Тахирија, лист наводи да чињеница да су са косовским председником била и двојица министара из ДПК, разоткрила сукоб између актуелног лидера те странке Кадрија Весељија и члнова странке који су и даље лојални Тачију.

Иначе, Тачи се са лидерске позиције у ДПК повукао након избора за председника привремених институција у Приштини. Дан након боравка Тачија са сарадницима на Газиводама, Тахири је поднео оставку на министарску позицију и на функцију у ДПК, а да о томе није обавестио Весељија.

Како су у први мах пренели приштински медији, Тахири је оставку поднео због наводног незадовољства функционисањем правосудног система и политичког притиска који се врши на правосуђе. Потом су медији, позивајући се на незванична сазнања, јавили да је министар правосуђа оставку на све функције, у влади и странци, поднео зато што је био у друштву Тачија током његове ненајављене посете језеру Газиводе, на северу КиМ.

Иако је Тахири, након јучерашњег разговра са шефом ДПК, најавио да ће се о оставци конкретније изјаснити током дана, то се није догодило, али није присуствовао ни седници владе.

Харадинај још није прхватиио оставку Тахирија, а Весељи каже да ниједна одлука у странци не може да буде донета индивидуално.

Заменик лидера ДПК, који је желео да остане анониман, казао је за Коху да „многи чланови председништва странке нису навикнути на Весељија као лидера и да Тахири није једини који се тако понаша“.

– Има их пуно. Разумљиво је да лидер странке то не може да прихвати… Потези попут онога на Газиводама не могу да се догоде а да странка о томе претходно не буде обавештена. Исто важи и за оставку (Тахирија) – казао је неименовани потпредседник ДПК.

Весељи је синоћ за Кљан Косова изјавио да министар Тахири остаје на страначкој функцији, односно да странка неће прихватити његову оставку. Лист Епока наводи да ни Харадинај није прихватио Тахиријеву оставку. И Весељи и Харадинај кажу да је Тахири најбољи министар у влади. Ипак, наводи лист, Харадинај је потврдио да се очекују промене министара из редова ДПК. Позивајући се на изворе унутар ДПК, Епока пише да се очекује да Шаћир Тотај и Незир Цоцај добију министарске функције.

 

Извор: Srbija Danas/Koha

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ